Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko bude i naďalej podporovať mierové rozhovory v Ženeve a Asada

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

NEW YORK – Sýrsku opozičnú skupinu ovládli extrémisti, čim vlastne ohrozili mierové rozhovory o Sýrii. Podľa agentúry AP to dnes uviedol ruský veľvyslanec pri OSN Alexej Borodavkin.

"Pozastavenie účasti delegácie sýrskej opozície na mierových rozhovoroch (v Ženeve) je, bohužiaľ, dôkazom, že túto delegáciu ovládli extrémisti," citovala Borodavkina agentúra TASS. Podľa neho budú rozhovory pokračovať bez skupiny, ktorá z nich odstúpila, a naznačil, že extrémistov podporuje Saudská Arábia. "Iné opozičné skupiny okrem tých 'rijádskych' budú v rozhovoroch pokračovať," povedal ruský veľvyslanec pri OSN.

Borodavkin v rozhovore pre TASS potvrdil, že Rusko bude pokračovať v podpore sýrskej armády v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a skupine Front an-Nusra napojenej na teroristickú sieť al-Káida.

Podporu Moskvy mierovým rokovaniam o urovnaní vojenského konfliktu v Sýrii vyjadril dnes aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého Moskva zostáva aj spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a bude pokračovať v boji proti teroristickým skupinám. Peskov súčasne nepotvrdil správy médií, že ruský prezident Vladimir Putin nedávno zaslal Asadovi telegram.

Hovorca dodal, že Putin v pondelkovom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom zdôraznil potrebu pokračovať v dialógu o Sýrii a udržať súčasné prímerie, ktoré sa podarilo dosiahnuť spoločným úsilím USA a Ruska.

Návrat Ruska do G8 nie je aktuálnym problémom, prioritou je práca v G20 

Návrat Ruska do skupiny ôsmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G8) nie je na programe dňa Kremľa. Uviedol to dnes v Moskve jeho hovorca Dmitrij Peskov. Podľa agentúry TASS Peskov dodal, že oveľa väčší záujem pre Rusko predstavuje účasť vo formátoch spojených so skupinou G20, pretože "je to reprezentatívnejšia zostava, ktorá lepšie odráža zloženie strán vplývajúcich na ekonomické a iné procesy vo svete". Spresnil, že Rusko tento formát v súčasnosti považuje za najadekvátnejší.

Na podnet novinárov sa Peskov vyjadril aj k súčasným vzťahom medzi Ruskom a NATO. Uviedol, že NATO naďalej sústreďuje svoj vojenský potenciál pri ruských hraniciach. Hovorca v tejto súvislosti zdôraznil, že tieto kroky NATO vníma Rusko ako ohrozenie svojich štátnych záujmov. Peskov však upozornil, že Rusko je napriek tejto situácii pripravené na dialóg, "aj keď bude neľahký". 

Podľa Peskova vzťahy Ruska a NATO "teraz nepochybne zažívajú, zdalo by sa, že zabudnutý, ale rýchlo obnovený deficit vzájomnej dôvery a pravdepodobne vrchol vzájomnej nedôvery", ktorú bude veľmi ťažké prekonať. 

V predvečer zasadnutia Rady NATO-Rusko Peskov upozornil, že kroky Severoatlantickej aliancie znova potvrdili, že nie je schopná adaptovať sa na súčasné pomery a zotrváva pri svojom pôvodnom cieli, ktorým je zdržiavanie Ruskej federácie a konfrontácia s ňou. Pripomenul, že Rusko bolo vždy zástancom dialógu s NATO. Uviedol, že v tejto súvislosti možno "len vyjadriť spokojnosť, že tento dialóg bude pokračovať".

Zasadnutie Rady NATO-Rusko sa uskutoční v stredu v Bruseli na úrovni veľvyslancov. NATO zmrazilo s Ruskom prakticky všetky kontakty v apríli roku 2014 - po pripojení Krymského polostrova k Rusku. Bolo vtedy však rozhodnuté pokračovať v činnosti Rady NATO-Rusko, aby zostali otvorené kanály na politický dialóg.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pripomenul, že samotné konanie zasadnutia neznamená návrat k bývalým vzťahom. Uviedol, že v roku 2014 "sme pozastavili praktickú spoluprácu, ale rozhodli sme sa zachovať šancu na politický dialóg". 

Stoltenberg uviedol, že aliancia chce s Ruskom na stredajšom rokovaní v Bruseli posúdiť možnosti zníženia rizika vojenských incidentov, krízu na východe Ukrajiny a implementáciu minských mierových protokolov, ako aj vývoj situácie v Afganistane vrátane teroristickej hrozby v regióne.

Viac o téme: RuskoSýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu