Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúce tvrdenie znalca a totálny zvrat: Zmanipulované dôkazy vrážd, oslobodia Kramného?

Petr Kramný Zobraziť galériu (5)
Petr Kramný (Zdroj: profimedia.sk)

OSTRAVA - Pred viac ako dvomi rokmi otriasla Českom šokujúca udalosť. Na dovolenke v Egypte zomreli za záhadných okolností mama s dcérou, ktoré údajne trpeli žalúdočnými problémami, ale inak boli úplne zdravé. Z vraždy obvinili a následne na 28 rokov odsúdili manžela a otca nebohých Petra Kramného. Podľa súdu vraždil elektrickým prúdom. Súdny znalec ale teraz prišiel so šokujúcim odhalením.

Prvostupňový súd uznal Kramného za vinného z vraždy svojej manželky a dcérky na dovolenke v Egypte v roku 2013. Zarážajúce je, že už deň po smrti svojich najbližších chcel z Egypta zmiznúť. 

Petr po tragédii tvrdil, že zle bolo v osudný večer aj jemu. Už druhý deň po nešťastí sa ale zázrakom uzdravil a pokúsil sa o útek do Česka. Tvrdil, že všetci traja boli otrávení, no patológovia žiaden jed v telách nebohých nenašli. "Podľa tejto správy konzulka prvýkrát hovorila telefonicky s obžalovaným 30. 7. 2013 o 11.45 hodine. A vtedy jej oznámil, že s políciou ešte nehovoril, cíti sa dobre a chce odcestovať do ČR skôr," stojí v rozsudku, z ktorého cituje český blesk.cz. Konzulka pricestovala do Hurgady, aby bola bezprostredne na mieste, Kramný bol v tom čase ešte v nemocnici.  "Konzulka hovorila s ošetrujúcim lekárom, ktorý jej oznámil, že obžalovaný je zdravý, z rozboru krvi nebolo nič zistené (žiadne poškodenie obličiek, pečene). Lekár nepotvrdil ani zvracanie. Obžalovaný si želá čo najskôr odletieť," stojí ďalej v rozsudku.

Šokujúce tvrdenie znalca a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: internet)

Prokuratúra Petrovi nedovolila vycestovať, no on sa o to aj tak pokúsil. Od známych chcel, aby mu sfalšovali pas. Do Česka mohol odletieť až 29. októbra 2013. "On totiž mal v pláne útek z Egypta. Keby povolenie na odchod prišlo o deň neskôr, už by bol na úteku," píše český portál s tým, že Kramný túžil byť doma, lebo sa bál, že mu v Egypte hrozí trest smrti.  

Šokujúce vyhlásenie súdneho znalca, zvrat v procese

"Súdni znalci z Ostravy a Českých Budějovíc tvrdili, že na koži Moniky K. je jasne viditeľná bledosť, ktorá je práve charakteristická pre zásah elektrickým prúdom. Na snímku, ktorý bol zhotovený ešte v Egypte pred pitvou, je ale jasne vidieť, že tam nič také nie je," jednoznačne tvrdí súdny znalec Radek Matlach, ktorého cituje tn.cz. Ak by sa jeho slová potvrdili, išlo by o zásadný zvrat v procese. Vo svojich tvrdeniach zachádza ešte ďalej a hovorí, že materiály boli sfalšované

Podľa znalca nebol príčinou smrti žien zásah elektrinou. "Mikroskopický pohľad na miesto, kadiaľ mal údajne prúd do tela vstúpiť, ukazuje rozšírené cievy napchaté krvou. Ostravskí znalci to prezentovali na hlavnom pojednávaní ako známku zásahu prúdom. Všetko je ale inak. Podľa odbornej literatúry je charakteristickým rysom prechodu elektrického prúdu naopak silný sťah ciev s neprítomnosťou červených krviniek, inak by typická bledosť nevznikla. Prítomnosť červených krviniek toto jasne vyvracia," upozornil.

Šokujúce tvrdenie znalca a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB, tn.cz)

Sfalšované snímky

Podľa súdneho znalca neexistujú žiadne dôkazy o pôsobení elektriny ani v preparátoch, ktoré odobrali zo srdcového tkaniva. Čo je však oveľa horšie, snímky, ktoré mali dokazovať, že srdcia žien boli zasiahnuté elektrinou, sú sfalšované.  "Problém je hlavne vo fotografiách, ktoré sú v spise vedené ako kľúčový dôkaz. Ja som už na hlavnom pojednávaní upozorňoval na príliš nápadnú zhodu snímok vzoriek srdcového tkaniva matky a dcéry. Po prvé - tri pruhy, ktoré tam sú vidieť, by neboli u dvoch osôb tak podobné. Po druhé - Vyzerá to skôr ako mechanická chyba, ktorú spôsobil nôž na krájanie vzoriek. Rozhodne taká podoba nezodpovedá deformácii po zásahu prúdom u dvoch osôb," tvrdí Matlach.

Šokujúce tvrdenie znalca a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: tv nova)

Porovnanie snímkov, manipulácia s dôkazmi

Obhajoba preto žiadala, aby expert na grafiku tieto dve snímky porovnal. Ten vraj došiel k šokujúcemu záveru: "Ide o jeden jediný obrázok, ktorý je prezentovaný ako nález u dvoch rozdielnych osôb," opísal Matlach. Podľa neho ide o nehoráznu manipuláciu s dôkazným materiálom, za ktorú by mal niekto niesť trestnú zodpovednosť.

Znalci obhajoby chceli urobiť kontrolný rozbor tkanív Moniky a Klárky. Krajský súd v Ostrave kontrolné vyšetrenie neumožnil. Na kvalitu pitvy môže mať vplyv aj to, že telá boli v Česku pitvané s podstatným odstupm času ako v Egypte. Matlach povedal, že zmeny, ktorým boli tkanivá vystavené, nemohli zaručiť jednoznačné výsledky pitvy, ktorú robili s odstupom času v Česku. "Celkovo som presvedčený že ako posudok z Ostravy, tak revízny posudok z Českých Budějovíc obsahujú zásadné chyby," vyhlásil Matlach.

Šokujúce tvrdenie znalca a
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Ak sa znalcove slová, že sa s dôkazmi manipulovalo, potvrdia, môže to zásadne ovplyvniť celý súdny proces. Dokonca môže dôjsť k oslobodeniu Kramného a viesť to k trestnému oznámenia na súdnych znalcov, ktorí s dôkazmi manipulovali. Kramného odsúdil prvostupňový súd na trest odňatia slobody na 28 rokov. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa. Stále je vo väzbe, kde čaká na ďalšie pojednávanie.  

Viac o téme: VraždaMonikaKlárkaPetr Kramný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu