Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Rusko a Irán dali hlavy dokopy: Iniciatíva o ukončení konfliktu v Sýrii silnie

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prezidenti Ruska a Iránu sa dohodli dnes na zintenzívnení bilaterálnych vzťahov, a to aj v rámci riešenia sýrskeho občianskeho konfliktu, v ktorom Moskva i Teherán vystupujú ako stabilní spojenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Informuje o tom agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia Kremľa Vladimir Putin hovoril telefonicky so svojím náprotivkom Hasanom Rúháním o viacerých aspektoch sýrskeho konfliktu, podrobnosti telefonátu však neboli bezprostredne známe. Rúhání vyhlásil, že spolupráca Ruska a Iránu je pre nastolenie mieru v Sýrii kľúčová. "Počas prímeria by sa mali politické rozhovory (medzi sýrskymi stranami) urýchliť, nemalo by to však zastaviť boje proti teroristom v Sýrii," uviedol Rúháni, ktorého cituje agentúra IRNA.

Sýrska vláda a Západom podporovaná opozícia momentálne vedú mierové rokovania sprostredkované OSN, ktoré sú súčasťou diplomatického nátlaku iniciovaného spoločne Washingtonom a Moskvou so zámerom ukončiť tento päť rokov trvajúci vojnový konflikt s vyše 250.000 obeťami na životoch.

Kremeľ aj iránska Najvyššia rada národnej bezpečnosti (NSC) zagratulovali Asadovi k úspechu jeho síl pri opätovnom získaní kontroly nad mestom Palmýra, ktoré bolo v područí militantov tzv. Daeš. Sýrske vládne sily výrazne podporované ruským vojenským letectvom vytlačili džihádistov z tohto púštneho mesta v nedeľu. Fundamentalisti v ňom zničili mnoho antických pamiatok.

Viac o téme: RuskoIránVladimir PutinHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu