Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Únik dokumentov o daňových rajoch odkryl Putinovo tajomstvo: Rozprávkový majetok v zahraničí

Putin má čo vysvetľovať Zobraziť galériu (3)
Putin má čo vysvetľovať (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Zarážajúce zistenia. Blízky okruh ľudí na čele s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je zjavne za vodou. K tomu im mala dopomôcť kľúčová, no pred očami verejnosti skrytá spojka. Ako ľahko sa dajú prať špinavé peniaze a pritom dodržiavať zákony, je šokujúce. Nové dokumenty Panama Papers odhaľujú sieť pochybných finančných tokov okolo ruského prezidenta, na čele s doteraz málo známym mužom.

Sieť tajných finančných tokov rátajúcich až 2 miliardy dolárov smeruje k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Aj keď sa jeho meno priamo nikde v dokumentoch nespomína, dokazuje to prepletenec vzťahov. Jeho kamaráti zarobili milióny, ktoré bez jeho požehnania nemohli byť legálne. Dokumenty Panama Papers dokazujú ako Putinova rodina profitovala z týchto peňazí, píšu britské noviny Guardian.

Putinova pravá ruka: Violončelista a krstný otec

Začína sa to v Paname, pokračuje cez Rusko, Švajčiarsko, Cyprus a zahŕňa aj súkromné lyžiarske stredisko, kde sa v roku 2013 vydávala Putinova mladšia dcéra Katerina. Kľúčový je v prepojení muž menom Sergej Roldugin. Violončelista dokonca zoznámil Putin s jeho niekdajšou manželkou ľudmilou, a je krstným otcom ich staršej dcéry Márie. Profesionálny hudobník disponuje bohatstvom vo výške 100 miliónov dolárov.

Sergej Rodulgin (vľavo) s Putinom a Medvedevom z roku 2009
Zobraziť galériu (3)
Sergej Rodulgin (vľavo) s Putinom a Medvedevom z roku 2009  (Zdroj: SITA)

Putin si ho vybral možno preto, že je málo známy, pripomína Guardian. Aj keď odmieta o sebe hovoriť ako o podnikateľovi, má 12.5% podiel v najväčšej ruskej televíznej reklamnej spoločnosti s ročnými príjmami 800 miliónov libier. Vlastní tiež vyše trojpercentný podieľ ruskej banky Russia Bank. Petrohradská banka je označovaná za Putinovu banku. Američania na ňu uvalili sankcie po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2014.

Súkromný bankér ruských politikov

Ďalším kľúčovým mužom v tomto biznise je Juri Kovalčuk, šéf spomínanej ruskej banky Russia Bank. Podľa amerických zdrojov ide o "súkromného bankára" viacerých ruských vysokopostavených politikov. Práve Kovalčuk na čele banky stojí za prevodom miliardy dolárov na špeciálne vytvorenú firmu Sandalwood Continental. Tieto peniaze pochádzajú zo série nezabezpečených pôžičiek od štátnej Ruskej Komerčnej Banky na Cypre a ďalších štátnych bánk. V Panama Papers sa nespomína, prečo banky urobili takýto netradičný transfer.

Putinova dcéra Katerina
Zobraziť galériu (3)
Putinova dcéra Katerina

Firma Sandalwood za tieto peniaze nakúpila napríklad jachtu za 6 miliónov, ktorú poslala do prístavu v Petrohrade. Peniaze tiekli následne naspäť do Ruska vo forme pôžičiek s nízkymi úrokmi (1%). V rokoch 2010 a 2011 Sandalwood dala tri pôžičky firme Ozon v hodnote 11,3 milióna dolárov. Ozon vlastní lyžiarsky rezort Igora v leningradskej oblasti. Firma Ozon pritom patrí Kovalčukovi a ďalšej firme na Cypre. "Putin je hviezdny patrón a údajný návštevník rezortu," píšu noviny. V rezorte sa oženila aj Putinova dcéra. Ženíchom bol Kirill Šamalov, syn ďalšieho z Putinových starých známych z Petrohradu.

Biznis iba na oko

Dokumenty dokazujú, že ľudia blízki Putinovi robili často podobné finančné operácie s firmami z daňových rajov. Na nich však nie je stále nič nelegálne. Ide hlavne o vytvorenie zdania "robenia biznisu". Pri takýchto transakciách sa následne presúvajú milióny, no v skutočnosti sa reálny biznis nerobí. "multimiliónové dolárové poplatky za "konzultáčné" služby a opakované platby za "kompenzácie" údajne zrušených obchodov. V roku 2011 Rolduginova spoločnosť kúpila práva na 200 miliónov dolárov za pôžičku v hodnote 1 dolára.

"Toto nie je biznis, toto je vytváranie zdania robenia biznisu z dôvodu presúvania a skrývania aktív," povedal expert na pranie špinavých peňazí Andrew Mitchell pre BBC Panorama. Legálnosť sprostredkovali švajčiarski právnici z Zürichu.

Aj sýrsky diktátor Asad je na zozname Panama Papers
Zobraziť galériu (3)
Aj sýrsky diktátor Asad je na zozname Panama Papers  (Zdroj: TASR)

Putin ako hlavný terč dokumentov

Ruský prezident je "hlavným terčom" mediálneho vyšetrovania v prípade tzv. Panamských dokumentov, nie je však do ničoho zapletený, reagoval dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Peskova je cieľom zverejnenia týchto informácií ovplyvniť stabilitu Ruska, septembrové parlamentné voľby i prezidentské voľby, ktoré budú o dva roky. Dodal, že Medzinárodné konzorcium investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone, kľúčový hráč v prípade, má väzby na americkú vládu.

Pod heslom Panama Papers (Panamské dokumenty) informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky.

Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu.

Doklady prinášajú informácie o 214.488 offshorových spoločnostiach spojených s ľuďmi vo viac ako 200 krajinách a teritóriách.

Podľa BBC odhaľujú tiež prepieranie peňazí ruskou bankou, ktoré zahŕňa blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina.

Putinov obrovský majetok

Už dlho sa špekuluje o Putinovom majetku. Niektoré zdroje z prezidentovej administratívy hovoria o 40 miliardách eur. Americké zdroje tvrdia, že sám Putin formálne nevlastní nič, bohatstvo držia v rukách jeho kamaráti, ktorí v podstate ovládajú ropný a plynový priemysel.

Na otázky týkajúcich sa firiem v daňových rajoch odpoveda Rodulgin minulý týždeň váhavo. "Vážení, aby som bol úprimný, nechcem to teraz komentovať...sú to delikátne záležitosti. S týmto biznisom som bol spojený pred "perestrojkou". Stalo sa...následne to začalo rásť a stali sa takéto veci. Dom Hudby je podporovaný z týchto peňazí," odpovedal Rodulgin s tým, že na ďalšie písomné otázky nereagoval.

 

 

Putinovi blízki ľudia by bez jeho pomoci mohli byť iba ťažko takto bohatí, myslí si politická analytička Karen Dawishaová. "Zoberie si, čo chce. Keď ste ruský prezident, nepotrebujete písomnú zmluvu. Sám ste zákon," povedala pre Guardian.

5 ľahkých krokov ako môže Putin preprať miliardy eur.

 
The Panama Papers: how to hide a billion dollars

A major leak of the secret offshore arrangements of some of Vladimir Putin’s closest friends reveals how hundreds of millions of dollars are hidden around the globe in complex financial structures. A trove of leaked documents from Panamanian law firm Mossack Fonseca unveils previously untraceable transactions of some of Russia’s most powerful men.

Posted by The Guardian on 3. apríl 2016
Viac o téme: PeniazeDaňový rajRuskoMoskvaVladimir PutinPanama Papers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu