Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svetoznámy expert prezradil krutú pravdu: Tajná zbraň teroristov, veľké mestá v ohrození

Jukija Amano Zobraziť galériu (2)
Jukija Amano (Zdroj: SITA/AP, Thinkstock.com)

VIEDEŇ - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano urobil len niekoľko dní pred dôležitým summitom vo Washingtone varovné vyhlásenie. Teroristi môžu mať podľa jeho slov tie najzvrátenejšie plány.

„Teroristi majú prostriedky, vedomosti a informácie na zostrojenie jadrovej bomby,“ s hrôzou prezradi Jukija Amano, šéf OSN pre atómovú energiu. Amano tieto slová vyriekol krátko pred summitom vo Washingtone, kde sa má 31. marca stretnúť 50 svetových lídrov kvôli jadrovému terorizmu. Členské štáty vyzval, aby mali trvalý záujem na posilnení jadrovej bezpečnosti.

Pripravte sa na nové kontroly na letiskách: Tieto OPATRENIA ale môžu zvýšiť riziko!

Najväčším problémom sú podľa neho krajiny, ktoré neuznávajú nebezpečenstvo jadrového terorizmu, uvádza Daily Mail. Našťastie, niektoré krajiny začali znižovať zásoby jadrového materiálu, napríklad Japonsko, ktoré znižuje objem plutónia. Na výrobu jadrovej zbrane však podľa Amana stačí množstvo plutónia veľkosti grapefruitu. Expert súčasne nevylúčil, že by primitívnu jadrovú zbraň nedokázali vyrobiť aj teroristi. Je však oveľa pravdepodobnejšie, že by sa pokúsili zhotoviť tzv. špinavú bombu.

Špinavá bomba je druh zariadenia, pri výrobe ktorého je okrem klasických trhavín použitá aj prímes rádioaktívneho materiálu, napríklad plutónia alebo uránu. Navyše, takýto materiál je možné získať v malých množstvách v nemocniciach, na vysokých školách a ďalších miestach bez prísneho stráženia po celom svete.

„Špinavá bomba by stačila na to, aby boli všetky veľké mestá sveta v panike,“ myslí si Amano, ktorý dodal, že „psychologické, ekonomické a politické dôsledky by boli enormné.“

Teroristi už jadrovú zbraň použili

Podľa slov šéfa CIA Johna Brennana už teroristi Daeš jadrové zbrane použili. Ďalším nepríjemným zistením, ktoré vyplávalo na povrch po bruselských útokoch, je odhalenie, že teroristi mali zrejme v pláne ukradnúť jadrový materiál na vytvorenie vysoko smrtiacej bomby.

Amano vyzval svetové spoločenstvo, aby prijalo dohodu, ktorá by hrozbu minimalizovala. Podľa agentúry AP Amano povedal, že ešte 11 krajín musí súhlasiť s dodatkom ku Konvencii o fyzickej ochrane jadrových materiálov, aby mohla nadobudnúť účinnosť. Aplikácia dohody podľa Amana „zníži pravdepodobnosť toho, že teroristi budú schopní odpáliť špinavú bombu“, ktorá by mohla spôsobiť rádioaktivitu v širokom okolí. Dohoda by taktiež znížila riziko útoku na jadrové elektrárne. Amano dodal, že od roku 1995 zaznamenala MAAE takmer 2800 prípadov zmiznutia rádioaktívneho materiálu.

Svetoznámy expert prezradil krutú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Viac o téme: Teroristický útokJadrová zbraňJukija Amano
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu