Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Potrestali vraždu slovenských horolezcov Dobeša a Šperku: Terorista dostal trest smrti!

Slovenských horolezcov zavraždili teroristi na hore Nanga Parbat. Zobraziť galériu (3)
Slovenských horolezcov zavraždili teroristi na hore Nanga Parbat. (Zdroj: james.sk, himalaya-club.sk)

ISLAMABAD - Pakistanský súd vyniesol 13 rozsudkov smrti nad radikálnymi islamistami, ktorých uznal vinnými z teroristických činov. Jeden z odsúdených dostal trest v súvislosti so zabitím desiatich zahraničných horolezcov a ich pakistanského sprievodcu v júni 2013 na hore Nanga Parbat. Medzi zabitými cudzincami boli vtedy aj dvaja Slováci. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Šéfa pakistanských teroristov, ktorí zabili slovenských horolezcov Dobeša a Šperku, zastrelili!

K trestu smrti za útok na horolezcov odsúdili Irfána Ulláha, člena pakistanskej odnože radikálneho hnutia Taliban. Ďalších 12 osôb dostalo trest smrti za teroristické útoky na školy a letisko a za zabitie niekoľkých príslušníkov ozbrojených síl aj civilistov.

Vražedný útok na horolezcov sa odohral 23. júna 2013 na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat v severnom Pakistane. Tábor horolezcov vo výške asi 4200 metrov nad morom prepadla skupina asi 16 islamistických ozbrojencov prezlečených za policajtov a zabila desať zahraničných turistov, medzi ktorými boli aj dvaja slovenskí horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš.

Potrestali vraždu slovenských horolezcov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zastrelili aj pakistanského sprievodcu výpravy. Ďalšie obete pochádzali z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a USA. Jednému horolezcovi z Číny sa podarilo utiecť a ďalší člen výpravy z Lotyšska sa práve v čase útoku nachádzal mimo tábor.

Podľa pakistanskej parlamentnej komisie zrejme nebolo pôvodným cieľom útočníkov horolezcov zabiť, ale uniesť ich a potom požadovať výkupné. Objavili sa aj informácie, že jedného z nich, čínsko-amerického občana, chceli vymeniť za bojovníka Talibanu zatknutého v Afganistane.

Potrestali vraždu slovenských horolezcov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Krátko po masakri sa k nemu prihlásilo hnutie Taliban s tým, že išlo o odplatu za smrť jedného z jeho šéfov, ktorý zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla mesiac pred tým. V auguste 2013 bolo oznámené, že všetci teroristi zodpovední za útok na horolezcov boli zatknutí. Minimálne jednému sa podarilo vlani vo februári z väzenia utiecť.

Viac o téme: Nanga ParbatPeter ŠperkaAnton Dobeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu