Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Britská kráľovná vraj podporila brexit: TOTO vraj povedala, palác podáva sťažnosť

Britská kráľovná Alžbeta II.
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Buckinghamský palác podal sťažnosť na britský tlačový regulačný úrad v súvislosti s článkom, v ktorom sa píše, že kráľovná Alžbeta II. súhlasí s odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, informovala agentúra AP.

V článku denníka The Sun s titulkom "Kráľovná podporuje brexit" sa s odvolaním sa na anonymné zdroje okrem iného tvrdí, že panovníčka v roku 2011 vtedajšiemu podpredsedovi vlády Nickovi Cleggovi povedala, že "Európska únia napreduje zlým smerom". 

Palác v dnešnom stanovisku uviedol, že napísal list Nezávislej organizácii pre štandardy tlače (IPSO), v ktorom vzniesol sťažnosť, že článok porušil kódex editorskej praxe, zakazujúci poskytovať "nepresné, zavádzajúce alebo skreslené informácie alebo fotografie vrátane titulkov nezodpovedajúcich obsahu textu". 

Palác už skôr odmietol komentovať "falošné vyhlásenia od rôznych anonymných zdrojov"trvá na stanovisku, že "kráľovná zostane politicky neutrálna" tak, ako bola aj uplynulých 63 rokov. "Referendum je záležitosťou, o ktorej musia rozhodnúť obyvatelia Británie," odkazuje palác. 

Kráľovná nemá dovolené sa v politických debatách prikláňať na niektorú zo strán a svoje osobné stanovisko zverejňuje iba veľmi vzácne, píše AP. 

Politik Clegg zasa citované informácie označil za "nezmysel". "Nespomínam si, že by sa takéto niečo stalo, (a) nie je to taká záležitosť, na ktorú by som zabudol," komentoval situáciu na Twitteri. Denník The Sun zdôraznil, že za svojím článkom si stojí a bude sa proti sťažnosti "rázne" brániť. 

Britská politická scéna ale i verejnosť je rozdelená na dva tábory a obyvatelia sa musia rozhodnúť, či budú v 23. júna v referende o členstve Británie v EÚ hlasovať za odchod alebo za zotrvanie v únii. 

Viac o téme: Britská kráľovná Alžbeta II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu