Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Britská vláda čelí vlne kritiky: Takto chcú zachrániť krajinu pred brexitom

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britská vláda sa dostala pod paľbu ostrej kritiky pre nákladnú letákovú kampaň na podporu zotrvania krajiny v Európskej únii. Kampaň bude stáť deväť miliónov libier (vyše 11 miliónov eur), informovala dnes agentúra DPA.

Podľa londýnskeho starostu Borisa Johnsona je "šialené použiť toľko peňazí daňových poplatníkov na materiály, ktorých základným účelom je vystrašiť ľudí a hnať ich jedným smerom". 

Na budúci týždeň dostane viac než 27 miliónov britských domácností do svojej schránky 16-stranovú brožúru, v ktorej Downing Street žiada verejnosť o podporu pri zabránení tzv. brexitu, teda odchodu Británie z EÚ, v referende naplánovanom na 23. júna. 

Vláda kampaň obhajuje s tvrdením, že podľa prieskumov verejnej mienky až 85 percent obyvateľstva požaduje viac informácií týkajúcich sa nadchádzajúceho referenda. Príslušný leták má názov "Prečo vláda verí, že hlasovať za zotrvanie v Európskej únii je najlepším rozhodnutím pre Spojené kráľovstvo". 

"Chceme náležitú, zasvätenú diskusiu. Keď použijete peniaze daňových poplatníkov, mali by ste ľuďom umožniť, aby sa oboznámili aj s druhou stranou problému," uviedol Johnson, ktorý je jedným z hlavných zástancov brexitu. 

Britský premiér David Cameron vyzval spoluobčanov, aby hlasovali za zotrvanie krajiny v únii po tom, ako s Bruselom vyrokoval dohodu o reformách, ktoré by Británii zaručili "osobitné postavenie" v EÚ. 

Viac o téme: Veľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu