Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Porošenko v dekréte označil agresora: Toto je hlavná hrozba pre bezpečnosť Ukrajiny!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal Koncepciu rozvoja odvetví bezpečnosti a obrany, v ktorom je činnosť Ruska označená za hlavnú hrozbu pre Ukrajinu, informovala agentúra UNIAN. Príslušný prezidentský dekrét zverejnili dnes na oficiálnych webových stránkach prezidenta Ukrajiny, čím nadobudlo platnosť rozhodnutie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany zo 4. marca.

Podľa textu zostávajú v strednodobej perspektíve najaktuálnejšími hrozby agresívnych krokov zo strany Ruska. Ako jedna z možných výziev pre Ukrajinu sa v dokumente spomína "možné využitie územia Ukrajiny na bojové operácie v prípade vypuknutia vojenského konfliktu medzi členskými štátmi NATO a Ruskou federáciou". 

Ako ďalšie hrozby koncepcia uvádza spravodajskú a diverznú činnosť Ruska a ďalších štátov, pokusy vyvolať konflikty na základe rozdielnej príslušnosti k etniku, náboženstvu, rase či sociálnej skupine. 

Hrozbou pre bezpečnosť Ukrajiny je podľa dokumentu i separatizmus a terorizmus, vytváranie a všestranná podpora "bábkových kvázištátnych útvarov na dočasne okupovanej časti územia Doneckej a Luhanskej oblasti", kde proruské sily po vypuknutí vzbury proti prozápadnej ukrajinskej vláde vyhlásili samozvané ľudové republiky. 

Porošenkom podpísaná koncepcia je zameraná na vytvorenie podmienok na zvýšenie obranyschopnosti Ukrajiny. V záujme dosiahnutia tohto cieľa Porošenko nariadil príslušným ministerstvám, aby vypracovali príslušné programové témy. 

Vlani v januári ukrajinský parlament schválil vyhlásenie, ktorým Rusko označil za agresora. Súčasťou tohto dokumentu bola aj výzva k OSN, aby zvážila začatie procedúry vylúčenia Ruska zo svetovej organizácie, a žiadosť adresovaná parlamentom krajín sveta, aby Ukrajine, čeliacej ozbrojenému konfliktu v Donbase, poskytli vojensko-technickú pomoc. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu