Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Somálsky prezident priznal smutnú skutočnosť: Útok na základňu AÚ si vyžiadal životy až 180 vojakov

(Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Pri útoku islamistov zo somálskej teroristickej skupiny aš-Šabáb, ktorého terčom sa 15. januára stala vojenská základňa Africkej únie (AÚ) na juhozápade Somálska neďaleko hraníc s Keňou, prišlo o život najmenej 180 kenských vojakov síl AÚ.

Vyplýva to zo slov somálskeho prezidenta Hasana Šajcha Muhammada vo vysielaní televízie Somali Cable TV. Podľa jeho slov sa počet obetí pohybuje v rozmedzí od 180 do 200. Extrémisti, ktorí sa k tejto akcii prihlásili, hovorili svojho času o 100 obetiach. Kenská vláda akýkoľvek komentár zatiaľ odmieta. 

Africká únia má v Somálsku okolo 20.000 vojakov svojich členských krajín s cieľom podporiť krajinu v boji s extrémistami, udržiavajúcimi aj kontakty so sieťou al-Káida, pripomenul rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. 

V okolí prezidentského paláca v Mogadiše došlo aj dnes k mínometnému útoku, ktorý si vyžiadal najmenej päť obetí, ďalších viac ako desať ľudí vyviazlo so zraneniami. Podľa tlačovej agentúry AP prišli o život tri osoby, medzi ktorými je aj dieťa. Aj tento útok nesie znaky akcií skupiny aš-Šabáb. 

Viac o téme: Aš-ŠabábHasan Šajch Muhammad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu