Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalý poľský prezident údajne pracoval pre tajnú službu: Nikdy som nebol informátor!

Lech Walesa
Lech Walesa (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident a zakladateľ protikomunistického hnutia Solidarita Lech Walesa poprel dnes štvrtkové správy, že v 70. rokoch spolupracoval s tajnými službami ako platený informátor.

"V decembri 1970 ma neprehovorili (na kolaboráciu), nikdy som (s tajnými službami) nespolupracoval, nikdy som neprijal peniaze a nikdy som na nikoho nepodal ústnu ani písomnú správu," napísal Walesa na nešpecifikovanom blogu. 

Poľský Ústav pamäti národa (IPN) oznámil, že dokumenty získal z domu posledného komunistického ministra vnútra Czeslawa Kiszczaka, ktorý zomrel vlani v novembri. Obsahujú Walesom podpísané záväzné prehlásenie o poskytovaní informácií poľským tajným službám, stránky hlásených správ a potvrdenky o prijatí 

Walesa v týchto dokumentoch, datovaných rokmi 1970-76, vystupuje pod krycím menom Bolek. Súbor 279 strán dokumentov sa podľa riaditeľa IPN Lukasza Kamiňského javí ako autentický a bude zverejnený v príhodnom čase, keďže historici potrebujú čas na ich dôkladnú analýzu. 

Walesa bol významnou postavou v snahách Poľska a východnej Európy o slobodu, ktoré v roku 1989 prispeli k pádu komunistického režimu a železnej opony bez krvipreliatia. 

V roku 1970 stál na čele štrajku robotníkov, o šesť rokov neskôr ho prepustili z práce v lodeniciach. V roku 1980 založil hnutie Solidarita, ktoré vzišlo z robotníckych protestov. Prezidentom Poľska bol v rokoch 1990-95. 

Viac o téme: PoľskoLech Walesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu