Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Porošenko vyzval premiéra a generálneho prokurátora na odstúpenie: Jeden z nich to už urobil

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval dnes premiéra Arsenija Jaceňuka a generálneho prokurátora Viktora Šokina, aby odstúpili a obnovili tak dôveru k štátnym inštitúciám. Porošenkova výzva zaznela pred zverejnením správy o činnosti vlády v parlamente. Následne sa očakáva rozprava o ďalšom osude Jaceňukovho kabinetu.

"Šanca na čiastočnú reorganizáciu kabinetu ministrov bola premárnená. Kompletné prebudovanie kabinetu musí byť vykonané na báze súčasnej koalície pozostávajúcej z Bloku Petra Porošenka, Ľudového frontu, Svojpomoci a Vlasti," povedal Porošenko, ktorého citovala agentúra UNIAN. 

Ako poznamenala agentúra AP, ukrajinská vláda čelí obvineniam z rodinkárstva a korupcie a pád Jaceňukovej popularity poukazuje na rastúcu nespokojnosť s nedostatočným pokrokom pri presadzovaní potrebných reforiem. Na adresu generálneho prokurátora Porošenko uviedol, že sa s ním ráno stretol a navrhol mu, aby odstúpil. Podľa prezidenta si generálna prokuratúra nezískala dôveru spoločnosti. 

Námestník ukrajinského generálneho prokurátora Vitalij Kasko v pondelok oznámil, že odstupuje z funkcie. Na tlačovej konferencii uviedol, že generálny prokurátor Viktor Šokin mu odobral "všetky funkcie a nástroje na vyšetrovanie a sledovanie všetkých prípadov, ktoré inicioval náš tím". 
Kasko rozhodnutie odstúpiť z funkcie zdôvodnil "transformáciou úradu generálnej prokuratúry na orgán, kde vládne korupcia a vzájomná ochrana a akékoľvek snahy zmeniť systém sú okamžite perzekvované", informovala agentúra Ukrinform.

Generálny prokurátor Viktor Šokin odstúpil

Ukrajinský generálny prokurátor Viktor Šokin odstúpil dnes z funkcie. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na Mustafu Najema, podpredsedu parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka.

Informáciu o odstúpení potvrdila pre denník Ukrajinska pravda aj samotná generálna prokuratúra. 
Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že sa so Šokinom ráno stretol a navrhol mu, aby odstúpil. Podľa hlavy štátu si generálna prokuratúra nezískala dôveru spoločnosti. 
Námestník ukrajinského generálneho prokurátora Vitalij Kasko v pondelok oznámil, že odstupuje z funkcie. Na tlačovej konferencii uviedol, že Šokin mu odobral "všetky funkcie a nástroje na vyšetrovanie a sledovanie všetkých prípadov, ktoré inicioval náš tím". 

Kasko rozhodnutie odstúpiť z funkcie zdôvodnil "transformáciou úradu generálnej prokuratúry na orgán, kde vládne korupcia a vzájomná ochrana a akékoľvek snahy zmeniť systém sú okamžite perzekvované", informovala agentúra Ukrinform.

Vláda premiéra Arsenija Jaceňuka prežila hlasovanie o dôvere

Ukrajinský parlament neprijal dnes návrh uznesenia o vyslovení nedôvery vláde premiéra Arsenija Jaceňuka. Informovala o tom agentúra Ukrinform. Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 194 poslancov, pričom potrebných bolo 226 hlasov. 
 

Viac o téme: UkrajinaArsenij JaceňukPetro PorošenkoViktor Šokin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu