Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Turecký minister v Maďarsku: Ruské letecké útoky v Sýrii treba okamžite zastaviť

Péter Szijjártó sa s tretol s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušogluom Zobraziť galériu (4)
Péter Szijjártó sa s tretol s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušogluom (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Ruské letecké útoky v Sýrii treba okamžite zastaviť, pretože zasahujú prevažne umiernenú opozíciu a iba ďalej prehlbujú krízu, vyhlásil dnes v Budapešti turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý rokoval so šéfom maďarskej diplomacie Péterom Szijjártóom.

Podľa agentúry MTI turecký minister v súvislosti s migračnou krízou vyjadril názor, že otázka terorizmu môže súvisieť s migráciou. Ako povedal, medzi utečencami zo Sýrie môžu byť aj teroristi - bojovníci zo skupiny Daeš.

"Na riešenie krízy je potrebné nájsť skutočné príčiny. Kým nebude usporiadaná sýrska a iracká situácia, nebude možné vyriešiť ani terajšiu krízu," dodal Čavušoglu a pripomenul, že Turecko doposiaľ minulo na starostlivosť o utečencov deväť miliárd dolárov (eur).

Péter Szijjártó sa s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V dôsledku ruských leteckých útokov podľa jeho slov prišlo k tureckým hraniciam vyše 50.000 utečencov, z ktorých 10.000 Turecko prijalo, ostatným vytvoria tábory. Ak však budú pokračovať ruské útoky, prídu aj ďalší utečenci, dodal.

Ťarchu riešenia migračnej krízy nemožno uvaliť výhradne na Turecko

Svoje úlohy a povinnosti v tejto záležitosti má aj Európska únia. Po schôdzke so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Čavušoglom v Budapešti to dnes vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Szijjártó podľa agentúry MTI pripomenul, že úlohou EÚ je zabezpečiť ochranu Európy z juhu, k čomu by bol potrebný druhý obranný val ťahajúci sa na hraniciach Macedónska a Bulharska. "Regionálne konflikty, ktoré sú príčinou tejto krízy, sa stále viac prehlbujú a neexistujú žiadne náznaky riešenia migračnej krízy. Islamský štát aj naďalej okupuje významné územia, sýrsky konflikt sa nezmiernil a situáciu komplikujú aj udalosti na Blízkom východe," vykreslil situáciu maďarský minister.

Péter Szijjártó sa s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho názoru Turecko podáva úctyhodný výkon pri realizácii akčného plánu EÚ-Turecko, ktorý by bolo potrebné čo najskôr uskutočniť. Únia sa však po tom, čo uzatvorila dohodu s Tureckom, musí ešte postarať o zabezpečenie ochrany Európy smerom z juhu.

"Povinnosťou EÚ nie je prijať tých, čo opustia svoje domovy, ale pomôcť k tomu, aby sa čo najskôr mohli vrátiť do svojej vlasti a tam mohli žiť dôstojný život. Na to je nutná turecká pomoc," zdôraznil Szijjártó, ktorý ubezpečil tureckého ministra o solidarite v boji proti terorizmu.

Šéf tureckej diplomacie podčiarkol, že Európska únia a Turecko sú na seba odkázané, potrebujú sa navzájom. Čavušoglu vyjadril Szijjártóovi vďaku za to, že Maďarsko vždy podporovalo vstup Turecka do EÚ. Tureckého ministra zahraničných vecí prijali v Budapešti aj predseda parlamentu László Kövér a predseda vlády Viktor Orbán.

Péter Szijjártó sa s
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zadržali skupinu migrantov, ktorí poškodili hraničné zábrany 

Maďarskí policajti a vojaci zadržali dnes predpoludním skupinu 24 migrantov, ktorí poškodili hraničné zábrany pri obci Röszke na srbsko-maďarských hraniciach. Podľa spravodajského servera faktor.hu ide o najpočetnejšiu skupinu narušiteľov hraníc zadržanú v Maďarsku v uplynulých mesiacoch.

Niekoľko desiatok ľudí najskôr zbúralo prekážku z ostnatého drôtu pred samotným plotom a potom v ňom vystrihlo otvor. Časť migrantov sa vrátila na srbské územie, keď zbadala maďarských policajtov a vojakov. Maďarská hliadka zadržala 24 mužov. Boli medzi nimi Pakistanci, Indovia a Nepálčania.

Od vyhlásenia stavu migračnej krízy v Maďarsku, ktorý platí od septembra 2015, začala segedínska okresná prokuratúra trestne stíhať 1095 narušiteľov hraníc. V dvoch prípadoch išlo o zrýchlené konanie za trestný čin poškodenia hraničných zábran. V uplynulých troch týždňoch prokuratúra iniciovala, aby bolo 179 narušiteľov hraníc postavených pred súd. 

Viac o téme: TureckoPéter SzijjártóMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu