Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pomoc utečencom sa im vypomstila: Klinika v Prahe bola plná ľudí, skončila v plameňoch!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Autonomní sociální centrum Klinika)

PRAHA - Pražská polícia pátra po skupine 20 maskovaných útočníkov, ktorí dnes večer hádzali zápalné fľaše na Autonómne sociálne centrum Klinika a spôsobili tam požiar.

Informovala o tom dnes Česká televízia (ČT) s odvolaním sa na policajnú hovorkyňu Ivetu Martínkovú. Z centra, ktoré okrem iného organizuje zbierku oblečenia pre utečencov, museli evakuovať 19 ľudí. Jedna osoba bola zranená a skončila v starostlivosti záchrannej služby, doplnila hovorkyňa pražských hasičov Pavlína Adamcová. 

Podľa polície podpaľačskému útoku predchádzal iný nešpecifikovaný konflikt. Polícia zatiaľ nedokáže potvrdiť ani vyvrátiť prípadnú súvislosť s dnešnými demonštráciami proti migrácii, ktoré sa konali v Prahe. 

Ako spresnila ČT, budovu v decembri 2014 nelegálne obsadili aktivisti, ktorí tam vytvorili provizórne komunitné centrum, kým ich odtiaľ nevyviedla polícia. Táto bývalá poliklinika mala totiž - po rekonštrukcii - slúžiť ako sídlo Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov. 

Vlani Úrad pre zastupovanie štátu v majetkových veciach prázdny objekt zapožičal iniciatíve Klinika. Bezplatná výpožička sa končí tento rok v marci. V Klinike sa konajú koncerty, výučba cudzích jazykov, premietanie či prednášky. Organizuje sa tam aj zbierka na pomoc utečencom. 

Vyjádření kolektivu Kliniky k dnešnímu napadení autonomního sociálního centra.Neonacisté zaútočili na Kliniku. Jedna...

Zveřejnil(a) Autonomní sociální centrum Klinika dne 6. únor 2016

...

Viac o téme: útok PrahaKlinikaUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu