Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Briti simulujú útok Ruska na Lotyšsko: Scenár, ako by vyzerala odveta NATO! Dôjde k apokalypse?

Rusi sa vrhnú na Lotyšsko Zobraziť galériu (2)
Rusi sa vrhnú na Lotyšsko (Zdroj: bbc/Gabriel Range)

LONDÝN - Svet balansuje na pokraji apokalypsy a najvyšší predstavitelia Británie čelia jednému z najmrazivejších rozhodnutí súčasnosti. Potom, čo Rusko zaútočilo na Lotyšsko, rýchlo sa stupňujúca kríza ohrozuje samotnú existenciu tejto krajiny. Pobaltský štát žiada NATO o pomoc spojencov a použitie jadrových zbraní sa zdá byť nezvratné. Presne takto vyzerá scenár programu televízie BBC, ktorý dnes večer odhalil, ako by sa takáto vojna vyvíjala minútu po minúte, za účasti popredných britských expertov v hlavných úlohách.

VIDEO Zúfalí Rusi sa chcú zbaviť prekliateho Krymu: Protesty pred bankami, obeťou 2-ročné dieťa

"Vojnová hra" navrhnutá vojenskými stratégmi predpokladá ruskú inváziu do Lotyšska, podporovanú prokremeľskými separatistami, ktorí prevzali 20 miest v blízkosti hraníc. Vedúci predstavitelia NATO sú rozdelení v názore, ako reagovať. Amerika a Británia spoločne začnú pozemnú ofenzívu, ktorá má donútiť Putina stiahnuť svoje vojská. Počas nej však štyroch britských vojakov zajmú ako rukojemníkov, kým ich nezachránia špeciálne sily.

Potom Rusko podnikne jadrový útok na vojnovú loď HMS Ocean patriacu britskému námorníctvu, pričom okamžite zabije 1200 námorníkov. Pozoruhodné je, že britský výbor hlasuje proti jadrovej odplate, ale Amerika, ktorá tiež stratila vojnovú loď, ignoruje britské rady a vypustí svoj vlastný jadrový útok na ruské vojenské ciele - čím sa ľudstvo ocitne na pokraji atómovej vojny. Napätie sa stupňuje a súdny deň vrcholí, keď sa v krízovej miestnosti ozve, že Putin plánuje ďalší jadrový útok tentokrát na Londýn.

Na simulácii natočenej prostredníctvom skrytých kamier v centre Londýna sa podľa idnes.cz zúčastnili bývalý zástupca vrchného veliteľa síl NATO Richard Shirreff, admirál britského námorníctva Pane West, šéfka spoločného výboru pre spravodajské služby Pauline Neville-Jonesová, veľvyslanec v Spojených štátoch Christopher Meyer a britský veľvyslanec v Moskve Tony Brenton.

"V tomto okamihu bolo jasné, že zastrašovanie zlyhalo. Môj pocit bol, že z toho vznikol morálny problém, že použitie sily môže byť odôvodnené len tým, aby sa zabránilo väčšiemu zlu... v prípade, že Spojené kráľovstvo má byť zničené, čo sa dosiahne, ak rovnako vyhladíme polovicu Ruska? V tom prípade vznikne iba ešte väčšie zlo," vyjadril sa pre britský Daily Mail Richard Shirreff.

V Lotyšsku vyvolali televízne upútavky vášne

Vymyslení prokremeľskí separatisti, ktorí strážia zajatých vojakov, disponujú vlajkou lotyšského regiónu Latgale (Latgalsko), ktorý sa nachádza na východe krajiny a nápadne pripomína situáciu na ukrajinskom Donbase. Väčšinovú populáciu tu tvoria Rusi, ktorých sem dal presídliť ešte Stalin. Niekoľko obyvateľov dokonca odišlo bojovať na východ Ukrajiny na stranu proruských separatistov a občas sa zvyknú ozvať hlasy žiadajúce nezávislosť tejto oblasti.

Briti simulujú útok Ruska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: bbc/Gabriel Range)

Viac o téme: InváziaRuskoBBCLotyšsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu