Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Erdogan to myslí s protivníkmi vážne: Na každý útok odpovieme mnohonásobne!

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že Turecko nemá v úmysle prestať ostreľovať pozície Kurdov v Sýrii.

Doteraz Ankara toto ostreľovanie zdôvodňovala ako odvetu za paľbu z kurdských pozícií na sýrskej strane hranice."Nikoho nech ani nenapadne, že by sme ustúpili. Na každý výstrel z tej strany (z pozícií sýrskych Kurdov), bude mnohonásobná odveta," varoval Erdogan na stretnutí so starostami malých obcí, ktoré sa konalo dnes v Ankare. 

Z pohľadu Turecka je ostreľovanie kurdských pozícií aktom sebaobrany. Erdogan zdôraznil, že jeho krajina nedovolí jednotkám sýrskych Kurdov, aby si v blízkosti jej hraníc vybudovali svoju baštu. Turecká armáda už niekoľko dní ostreľuje pozície kurdských bojovníkov v oblasti leteckej základne Minagh, ktorú dobyli počas uplynulého víkendu, keď odtiaľ po prudkých bojoch vytlačili islamistov. 

Ostreľovanie pozícií Kurdov v sýrskom pohraničí označil za odvetu za ohrozovanie tureckých hraníc aj premiér Ahmet Davutoglu, ktorý od Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) žiadal, aby ustúpili zo svojich pozícií severne od Aleppa, čo však spolupredseda kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) Sálih Muslim odmietol. 

Kurdské milície sú zatiaľ najúčinnejšou silou v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii. Ankaru však čoraz viac znervózňujú najnovšie územné zisky Kurdov na severe Sýrie neďaleko tureckých hraníc, konštatovala dnes agentúra AP. Poukazuje aj na prepojenie sýrskych Kurdov so Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá v Turecku už roky bojuje za práva kurdskej menšiny, ale medzinárodným spoločenstvom je označovaná za teroristickú organizáciu. 

Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes vyjadrila "obavy" z útokov Turecka v severnej Sýrii. Venezuelský diplomat pri OSN Rafael Ramírez, ktorý v súčasnosti predsedá zasadnutiam rady, povedal novinárom, že "všetci členovia Bezpečnostnej rady OSN zhodne žiadajú Turecko, aby dodržiavalo medzinárodné právo. Na zastavenie paľby Turecko vyzvali už aj Spojené štáty a ďalšie krajiny sveta. Erdogan však dnes trval na to, že z pohľadu Turecka ide o sebaobranu.

Viac o téme: Recep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu