Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dal sa na odvážnu cestu, aby pomohol iným, sám prišiel o to najcennejšie: Zomrel Henry Worsley (†55)

Henry Worsley Zobraziť galériu (3)
Henry Worsley (Zdroj: SITA)

PUNTA ARENAS - Britský bádateľ Henry Worsley zomrel na vyčerpanie a dehydratáciu pri pokuse prejsť Antarktídou. V pondelok o tom informovala britská spravodajská stanica BBC.

Bývalý vojak, 55-ročný Worsley, sa chcel stať prvým človekom na svete, ktorému sa podarí prejsť Antarktídu bez akejkoľvek pomoci či spoločnosti. Jeho pokus sa skončil tesne pred cieľom, na 71. deň výpravy. 

Objaviteľ Worsley z Fulhamu v Londýne zomrel na totálne zlyhanie orgánov, uviedla jeho manželka Joanna a dodala, že pociťuje zármutok so zlomeným srdcom. Cestovateľ Worsley zomrel napriek všetkému úsiliu zamestnancov nemocnice Clínica Magallanes v čilskom meste Punta Arenas, napísala vo vyhlásení.

Worsley svoju 80-dňovú púť od pobrežiu k pobrežiu odštartoval v novembri vybavený iba saňami, potravinami, stanom a ďalšími predmetmi. Cieľom bolo prejsť kontinent bez akejkoľvek cudzej pomoci a podpory a bez dodatočných dodávok potravín či pomoci psov alebo iných prostriedkov.

Bádateľ Worsley v októbri v rozhovore pre BBC povedal, že počas tejto svojej cesty pravdepodobne stratí na hmotnosti približne 13 kilogramov. Dĺžku výpravy odhadoval na 75 dní s tým, že stravu si zobral s rezervou na 80 dní. Podľa plánu mal do logistického tábora telefonovať každých 24 hodín. Záchranný tím mal vyraziť na miesto jeho poslednej známej polohy stanovenej GPS v prípade, že sa neozve dva razy po sebe.

Worsley predpokladal, že cesta by mala trvať 75 dní, avšak po 71 dňoch bol už natoľko vyčerpaný, že zavolal pomoc. Následne poňho prišli zamestnanci spoločnosti Antarctic Logistics & Expeditions, ktorí ho letecky prepravili do nemocnice v čilskom Punta Arenas. Tam lekári zistili, že má bakteriálnu peritonitídu, a preto musel podstúpiť operáciu. Napriek snahám lekárov však neprežil. Na správu o jeho úmrtí reagovali viaceré osobnosti vrátane britského princa Williama, Davida Beckhama či Beara Gryllsa. 

Zámerom jeho cesty bolo získať 100.000 libier (zhruba 133.000 eur) pre nadáciu Endeavour Fund, ktorá pomáha chorým a zraneným vojakom a vojačkám.

Viac o téme: AntarktídaHenry Worsley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu