Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cameron našiel u českého prezidenta plnú podporu: Zeman súhlasí s reformou Európskej únie

David Cameron Zobraziť galériu (2)
David Cameron (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vyjadril dnes svoju plnú podporu snahám Veľľkej Británie o reformu Európskej únie. Urobil tak počas stretnutia s britským premiérom Davidom Camenonom, ktorého prijal na Pražskom hrade.

Podľa Zemana však bude na presadenie reforiem potrebné zviesť ťažký boj s bruselskými byrokratmi, uviedla televízia ČT24. Na Pražský hrad prišiel Cameron z úradu vlády ČR, kde sa stretol s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom. Ten počas schôdzky s britským kolegom zdôraznil, že Česká republika urobí všetko pre to, aby Spojené kráľovstvo zostalo súčasťou EÚ. Podľa Sobotku však bude potrebné, aby sa európska dvadsaťosmička reformovala. 

David Cameron a Bohuslav
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Sme pripravení napomáhať dialógu, ktorý sa dnes vedie medzi Britániou a EÚ o zmenách, ku ktorým by v Európskej únii mohlo dôjsť," citoval Sobotku Český rozhlas. 

Británia chce okrem iného dosiahnuť obmedzenie prisťahovalectva z ostatných európskych krajín a obmedzenie sociálnych dávok pre občanov iných štátov Únie zdržiavajúcich sa v Británii. ČR spolu s viacerými ďalšími členmi EÚ označuje tieto požiadavky za diskriminačné. Sobotka a Cameron dnes preto hovorili aj o možných alternatívnych riešeniach. Podľa českého premiéra prichádzajú v tomto smere do úvahy len také opatrenia, ktoré nebudú znevýhodňovať žiadnu krajinu EÚ a nebudú obmedzovať voľný pohyb pracovných síl.

Viac o téme: Miloš ZemanDavid Camenon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu