Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Briti v tom majú čoraz jasnejšie: Pre vystúpenie z EÚ je viac než polovica

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Pre vystúpenie Británie z Európskej únie by v referende hlasovalo 53 percent voličov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky dnes zverejnil britský nedeľník Mail On Sunday. Už od minuloročných parlamentných volieb počet priaznivcov tzv. Brexitu stúpa a teraz dosiahol nové maximum.

Podľa Mail On Sunday ide o šokujúce výsledky, ktoré je možné dať do súvislosti s migračnou vlnou, silvestrovskými útokmi v Kolíne nad Rýnom a ďalších mestách a s atentátmi v Paríži. Prieskum inštitútu Survation prebehol koncom týždňa na základe dát od tisícky respondentov. 

Podiel 53 percent priaznivcov vystúpenia Británie z EÚ oproti 47 percentám zástancov ďalšieho zotrvania krajiny v rámci dvadsaťosmičky vznikol s vylúčením nerozhodnutých voličov. V prípade, že by do vyšetrovania boli zahrnutí aj tí, ktorí nemajú jasný názor, by bol pomer priaznivcov a odporcov 42 ku 38 percentám; nerozhodnutých bolo 20 percent.

Britský konzervatívny premiér David Cameron sľúbil voličom usporiadať do konca roku 2017 referendum k členstvu krajiny v EÚ. Požiadal európskych partnerov o niektoré zmeny vo fungovaní únie a voľnejší vzťah Británie s inštitúciami únie, čo by v prípade ich súhlasu podľa neho v plebiscite posilnilo zástancov zotrvania krajiny v únii.

Cameron svoje požiadavky, ktoré zhrnul do niekoľkých základných skupín, poslal vlani na jeseň písomne ​​šéfovi únijných summitov Tuskovi. Najspornejsim bodom je snaha Londýna obmedziť sociálne dávky pre prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ. Cameron ďalej chce väčšie právomoci národných parlamentov, zmeny vo fungovaní eurozóny a menšie zapojenie do európskej integrácie. Dohoda s členskými krajinami by mohla vzniknúť na februárovom summite, potom zrejme britský premiér oznámi termín referenda. 

Viac o téme: ReferendumBritániaDavid CameronEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu