Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaká nás rok teroru, varuje nemenovaný úradník: Hrozia hromadné útoky a európsky 11. september

Pred rokom zaútočili na redakciu Charlie Hebdo. Zobraziť galériu (4)
Pred rokom zaútočili na redakciu Charlie Hebdo. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Európske spravodajské služby upozorňujú, že teroristi majú v pláne tento rok zosnovať koordinované masové útoky po celom kontinente. Džihádisti, ktorí sa vrátili zo Sýrie, sú na podobné údery plne vyzbrojení a vycvičení. Uviedol to nemenovaný úradník pre francúzske agentúry.

Ďalší útok v Paríži: FOTO Pred policajnou stanicou zastrelili atentátnika, kričal Allahu Akbar

Varovanie prišlo rok po atentáte na redakciu francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo. Parížske námestie Republiky si uctilo pamiatku obetí teroristických útokov, ktoré ochromili francúzsku metropolu vlani v januári a v novembri. Pietneho zhromaždenia sa zúčastnili predstavitelia štátu, pozostalí po obetiach aj ľudia, ktorí atentáty prežili.

Pamätnú dosku obetiam atentátov odhalili prezident François Hollande a parížska starostka Anne Hidalgová. Rocker Johnny Hallyday zaspieval pieseň Un Dimanche de janvier (Jedna januárová nedeľa), pripomínajúcu minuloročnú ohromnú parížsku manifestáciu niekoľkých miliónov ľudí aj zahraničných štátnikov na znamenie neústupnosti pred terorom.

François Hollande a Johnny Hallyday
Zobraziť galériu (4)
François Hollande a Johnny Hallyday  (Zdroj: SITA/AP)

Zhromaždením na námestí Republiky vyvrcholil týždeň pietnych podujatí k výročiu teroristických útokov. Hollande v nedeľu nečakane navštívil aj Veľkú mešitu v Paríži v rámci víkendu otvorených dverí v moslimských chrámoch. Akcia má ukázať umiernenú tvár islamu. Agentúra AFP s odvolaním sa na prezidentský palác uviedla, že si prezident dal s miestnymi hodnostármi čaj a prežil chvíľky "spolupatričnosti a bratstva".

Vo Francúzsku sa minulý rok odohralo viacero teroristických útokov, za ktorými stáli prívrženci hnutia Daeš, podľa nemenovaného úradníka z oddelenia boja proti terorizmu, to však nebolo nič v porovnaní s tým, čo príde v tomto roku najmä vo Francúzsku a v Londýne. "Smerujeme k európskemu 9/11: simultánne útoky v rovnaký deň v niekoľkých krajinách, na niekoľkých miestach," povedal zdroj francúzskym agentúram a dodal, že ide o "veľmi koordinovanú vec. Vieme, že teroristi na tom pracujú."

Čaká nás rok teroru,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa neho Daeš vycvičil v Sýrii špeciálne európske jednotky, ktoré chce poslať späť do Európy. Sú zocelené bojom pre útoky na domácej pôde. "Majú potrebné falošné dokumenty, ovládajú jazyk, zbrane," vysvetlil s tým, že veľa z nich síce zastavia, ale treba priznať, že sú zahltení a nezvládnu podchytiť každého.

Bývalý analytik francúzskej rozviedky DGSE Yves Trotignon sa vyjadril, že "tento typ niekoľkonásobného útoku je súčasťou najhoršieho scenára pre rok 2016. Viem, že v európskych hlavných mestách, najmä v Londýne, špecializované služby pracujú na tejto teórii."

Čaká nás rok teroru,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Brusel znervóznel potom, čo odhalili samovražedné poznámky napísané členmi skupiny sľúbujúcej vernosť Sharia4belgium, zakázanej organizácie tvrdej línie islamistov, z ktorých mnohí sú v súčasnosti vo väzení. Sprisahanie údajne zahŕňalo zabíjanie policajtov a vojakov, ktorí boli nasadení do ulíc belgického hlavného mesta pre väčšiu bezpečnosť. Dvaja muži boli obvinení.

Viac o téme: Charlie Hebdo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu