Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Padol ROZSUDOK v megaprocese s Kramným: Vinný! Koľko rokov dostal za vraždu manželky a dcérky?

Petr Kramný Zobraziť galériu (3)
Petr Kramný (Zdroj: profimedia.sk)

OSTRAVA - Najznámejší väzeň v Česku je vinný. Sudkyňa vyniesla v megaprocese s Petrom Kramným rozsudok. Za vraždy manželky a dcéry v Egypte mu vymerala trest vo výške 28 rokov.

Sudkyňa Krajského súdu v Ostrave vyniesla rozsudok krátko po 13-tej hodine. Petra Kramného (37) z Karvinej potrestal Krajský súd v Ostrave 28 rokmi väzenia za vraždu. Senát ho uznal vinným, že v júli 2013 počas dovolenky v Egypte zabil elektrickým prúdom svoju manželku (†36) a dcéru (†8). Kramný tiež musí podľa súdu zaplatiť príbuzným svojej manželky celkom osem miliónov českých korún (296 tisíc eur)."Nenašiel odvahu zabiť seba samého, začal vymýšľať príbeh. Odsudzuje sa na 28 rokov do väzenia so zvýšenou ostrahou," cituje sudkyňu český blesk.cz.

Prípad bol podľa sudkyne Renáty Gilovej špecifický. "Miesto činu nebolo na území ČR. Technici a kriminalisti nemali možnosť prezrieť miesto činu a súdni lekári nemali šancu vykonať prvotnú pitvu. Napriek tomu je senát presvedčený, že sa zhromaždilo dostatok dôkazov, aby mohol rozhodnúť," povedala. Dôkazy podľa nej tvoria ucelenú reťaz, ktorej články na seba nadväzujú a podporujú sa. Nie je podľa sudkyne preto pochýb o vine. Pripustila, že chýbajú priame dôkazy. "Nič to nemení na závere súdu. Nie je to ani nič neobvyklé. Nie je to prvý ani posledný prípad, kedy je niekto usvedčený na základe nepriamych dôkazov," uviedla.

Padol ROZSUDOK v megaprocese
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: internet)

Žalobca navrhol výnimočný trest 30 rokov, sudkyňa bola miernejšia. Naopak obhajkyňa obžalovaného požadovala pre nedostatok dôkazov úplné zbavenie obžaloby. Kramný od začiatku vinu popieral, tvrdil, že celá rodina mala žalúdočné problémy. Vo väzbe je už takmer dva roky.

Sudkyňa ďalej prečítala, že Kramný všetko v izbe narafičil, aby to vyzeralo ako otrava. Moniku zabil preto, že mal pocit, že nie je nádej na zlepšenie vzťahu medzi nimi, bral to ako vlastné zlyhanie a zvolil radikálne riešenie. Nie je vylúčené, že pôvodne chcel Kramný zvoliť takzvanú rozšírenú samovraždu a zabiť tiež seba, uvádza tn.nova.cz.

Kramný vinu popiera

Kramný vinu od začiatku odmieta. "Som nevinný človek, ktorý sa chce dozvedieť, čo spôsobilo smrť manželky a dcéry," povedal na súde vo svojej záverečnej reči. Elektrický prúd ako príčinu smrti označil za nezmysel. 

Padol ROZSUDOK v megaprocese
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Matka a dcéra boli nájdené mŕtve v hotelovej izbe. Podľa egyptských úradov zomreli na následky dehydratácie alebo otravy. Žiadny jed ale tamojší experti neobjavili. Egyptská polícia nikoho neobvinila a Kramný sa po troch mesiacoch mohol vrátiť do Českej republiky.

Telá však po prevoze do Česka pitvali znalci z Ústavu súdneho lekárstva v Ostrave, ktorí došli k záveru, že obete zomreli po zásahu elektrickým prúdom. Vo februári 2014 preto polícia Kramného obvinila a súd ho poslal do väzby. Podľa oponentského znaleckého posudku, ktorý si nechala vypracovať obhajoba, však najpravdepodobnejšou príčinou smrti bola otrava. Súd si preto nechal vypracovať revízny posudok. Ten ako príčinu smrti určil jednoznačne zásah elektrickým prúdom. Žalobca pre Kramného žiadal výnimočný trest 30 rokov väzenia.

Viac o téme: RozsudokPetr Kramný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu