Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Očakávaný príhovor pápeža Františka na Nový rok: Naznačujú jeho slová blízky koniec sveta?

Pápež František predniesol celému svetu svoje posolstvo Zobraziť galériu (3)
Pápež František predniesol celému svetu svoje posolstvo (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František odslúžil novoročnú omšu vo vatikánskej Bazilike svätého Petra, ktorú sprevádzali sprísnené bezpečnostné opatrenia. Počas kázne odsúdil ľahostajnosť voči ľudskému utrpeniu vo svete. Tento deň sa už po 49. raz slávi ako Svetový deň pokoja, ku ktorému pápež vydal osobitné posolstvo. Pápežové posolstvá každoročne obletia svet, hovorí sa o nich nielen v Európe, ale aj v Amerike či Afrike. Na vatikánskom námestí bola aj tento rok na slávnosť Márie Bohorodičky skupina slovenských pútnikov.

"Musíme sa opäť narodiť, aby sme prekonali nevšímavosť, ktorá bráni solidarite, a vzdali sa falošnej neutrality znemožňujúcej spoluúčasť," povedal pápež. Podľa jeho slov je potrebné vybudovať nový spravodlivejší svet, v ktorom bude viac priestoru pre bratstvo všetkých ľudí a v ktorom viac nebudú slabí utlačovaní mocnými.

František v tomto kontexte upozornil na súčasnú utečeneckú krízu. "Sme svedkami toho, ako veľké zástupy mužov, žien a detí utekajú pred vojnou, hladom a prenasledovaním a sú pripravené riskovať životy len preto, aby mohli byť rešpektované ich základné práva," uviedla hlava katolíckej cirkvi.

Pápež v rámci kázne citoval List Hebrejom a spomenul aj plnosť času, o ktorej sa v BIblii hovorí v súvislosti s koncom vekov. "Aj náš osobný čas nájde svoju plnosť v stretnutí s Ježišom Kristom, Bohom, ktorý sa stal človekom," povedal.

Pápež sa v predvečer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pápež sa v predvečer novoročnej omše stretol s mladými spevákmi z celého sveta

Prísne bezpečnostné opatrenia vo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prísne bezpečnostné opatrenia vo Vatikáne sú bežné, nie však vojaci strážiaci veriacich

"Každý deň, zatiaľčo by sme chceli byť podopieraní znameniami Božej prítomnosti, stretávame sa s opačnými znameniami, negatívnymi, ktoré dávajú pocítiť skôr akoby tu chýbal. Zdá sa, akoby sa plnosť času roztrieštila pred mnohorakými formami nespravodlivosti a násilia, ktoré každodenne zraňujú ľudstvo," pokračoval.

Vo Vatikáne panovali prísne bezpečnostné opatrenia. Polícia už niekoľko blokov od Námestia svätého Petra kontrolovala príručné tašky ľudí smerujúcich ku vatikánskej bazilike.

 

 

- Plnost casu je pritomnost Boha v prvej osobe v nasich dejinach.- Ako je mozne, ze pretrvava utlacanie cloveka...

Posted by František, rímsky biskup, pápež on 1. január 2016

 

Viac o téme: Pápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu