Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Porota vzniesla obžalobu voči priateľovi útočníka zo San Bernardina

Priateľ strelcov zo San Bernardina na skici jedného z kresličov na súde.
Priateľ strelcov zo San Bernardina na skici jedného z kresličov na súde. (Zdroj: SITA)

RIVERSIDE – Americké federálne orgány vzniesli v stredu obžalobu voči dlhoročnému priateľovi jedného z teroristov, ktorí začiatkom decembra zastrelili 14 ľudí v kalifornskom meste San Bernardino.

Podľa rozhodnutia tzv. veľkej poroty, o ktorom informuje agentúra AP, budú 24-ročného Enriqeho Marqueza súdiť za viaceré zločiny vrátane plánovania iných teroristických útokov a zavádzania pri kúpe zbraní použitých pri decembrovej masakre. Vyšetrovatelia už dávnejšie uviedli, že Marquez plánoval spoločne s priateľom a niekdajším susedom Syedom Farookom v rokoch 2011 a 2012 zaútočiť bombami a strelnými zbraňami na univerzitu a diaľnicu v Kalifornii, od svojich zámerov však upustili.

Ďalšie dva body obžaloby voči Marquezovi sa týkajú imigračného podvodu v podobe zinscenovaného manželstva so ženou z Ruska, ktorá bola sestrou Farookovej manželky Tashfeen Malikovej. Tá útočila 2. decembra spolu s Farookom, na čo zahynuli obaja pri policajnom zásahu. Farook a Maliková spustil paľbu z útočných pušiek počas predvianočného večierka v zariadení sociálnych služieb v San Bernardine, pričom 14 ľudí zahynulo a ďalších viac ako 20 utrpelo zranenia.

Viac o téme: ŽalobaSan Bernardino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu