Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Británia zažíva najhoršie Vianoce: 50-ročná voda spláchla sever, nasadili aj armádu

Briti sú kvôli záplavám na severe Anglicka poriadne rozhnevaní. Zobraziť galériu (4)
Briti sú kvôli záplavám na severe Anglicka poriadne rozhnevaní. (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Severné Anglicko si tieto Vianoce rozhodne neužilo. Silný dážď spôsobil rozsiahle záplavy, kvôli ktorým museli evakuovať viac ako 3500 ľudí. V súčasnosti je vyhlásených až 27 varovaní pred povodňami, meteorológovia predpovedajú ďalší dážď, čo znamená, že situácia sa nezlepší. Pamätníci hovoria, že takéto niečo si nezažili 50 rokov.

Viac ako 2200 domovov museli opustiť zúfalí Briti, ktorí sa pred záplavami a dažďom ukryli v provizórnych táboroch vytvorených krízovým štábom. Rieky Irwell a Roch sa vyliali a spôsobili záplavy v Salforde, v centre Manchestru a v Rochdale. Rieka Aire zase zaplavila centrum mesta Leeds, s evakuáciou pomáhajú dobrovoľníci z Červeného kríža aj armáda.

FOTO Británia zažíva najhoršie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Niektoré oblasti boli odstavené od elektriny, riešiť situáciu preto pomáhajú aj vojenské zložky, ktoré sú už absolútne vyčerpané. Viac ako tisíc vojakov pracovalo neúnavne na evakuácii a záchrane ľudí aj majetkov. Ich fotografie, ako spia všade, kde sa dá, zaplavujú sociálne siete. Rovnako upútali hrdinské činy polície či záchranárov.

Agentúra pre životné prostredie zaznamenala rekordné výšky hladín všetkých riek v okrese Lancashire, museli preto uzatvoriť aj niektoré cesty. Aj premiér David Cameron na svojom oficiálnom konte na Twitteri vyjadril účasť rodinám, ktoré Vianoce nemohli tráviť doma.

FOTO Británia zažíva najhoršie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Veľká vlna nespokojnosti sa zniesla na ministerstvo životného prostredia, ktoré sa rozhodlo vyšetriť, prečo protipovodňové zábrany nestačili. Aktivisti totiž dlhodobo kritizovali ich stav a nedostatočnú angažovanosť vlády v tejto veci. Najviac zrážok malo spadnúť deň po Vianociach, no v nedeľu sa opäť husto rozpršalo, ako informovala britská rozhlasová a televízna stanica BBC.

FOTO Británia zažíva najhoršie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: DaždeZáplavy v Anglicku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu