Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sýrska armáda odpálila nastražené výbušniny, usmrtila takmer 20 radikálov Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK – Sýrska armáda usmrtila najmenej 17 radikálov, ktorí sa v sobotu neskoro večer stretli na farme v dedine Kfar Sams v jihosyrské provincii Dara. Vojaci v budove odpálili nastražené výbušniny, uviedli aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Londýna.

Podľa Ahmada Masalmího, opozičného aktivistu z Dará, boli v dedine nastražené rôzne výbušné zariadenia, ktoré bezpečnostné zložky odpálili, akonáhle sa v mieste zhromaždili bojovníci Daeš. O operácii informovala aj sýrska štátna tlačová agentúra s tým, že o život prišlo niekoľko radikálov a dve z "ich skrýší v Kfar Sams boli zničené".

Usmrtení bojovníci vraj patrili k radikálnej povstaleckej skupine, ktorá operuje v provincii Dara. Údajne má blízko k ozbrojencom z frontu An-Nusrat, ktorý je napojený na teroristickú sieť al-Kájda. Tento rok v marci sa však objavili správy, že skupina sľúbila vernosť hnutiu Daeš.

Ako poznamenala agentúra AP, ide o ďalší významný zásah proti rebelom po nedávnom usmrtení Zahrána Alúša, veliteľa jednej z významných povstaleckých skupín v krajine Džajš Islam. Operácia môže posilniť pozíciu sýrskej vlády pred mierovými rokovaniami, ktoré sa majú konať v januári v Ženeve.

Dedina Kfar Šams je známa tým, že sa v nej nachádza mnoho kuracích fariem, ktoré zásobujú vajcami rozsiahle oblasti Sýrie. K útoku došlo práve na jednej z týchto fariem. Oblasť sa nachádza v priesečníku medzi damašskými predmestiami a južnými provinciami Dara a Kunajtra. V posledných mesiacoch sa tam odohrávali tvrdé boje medzi sýrskou armádou a ich spojencami z libanonského radikálneho hnutia Hizballáh na jednej strane a bojovníkov z rôznych islamistických organizácií na strane druhej.

V sýrskej občianskej vojne, ktorá trvá už takmer päť rokov, zahynulo podľa odhadov OSN už viac ako 250.000 ľudí. Pôvodne prodemokratické povstanie proti autoritárskemu režimu prezidenta Assada využili radikálni islamisti z najrôznejších skupín a hnutí a ovládli značnú časť Sýrie. 

Viac o téme: SýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu