Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ako jediný prenikol až do vnútra Daeš, teraz prehovoril: Tohto sa džihádisti najviac boja

Jürgen Todenhöfer (vpravo) s bojovníkmi Daeš
Jürgen Todenhöfer (vpravo) s bojovníkmi Daeš (Zdroj: YouTube)

TEL AVIV - Strávil 10 dní za nepriateľskými líniami v radoch Islamského štátu. Zistil, čo je pre džihádistov najväčšia hrozba, z ktorej sú roztrasení. A nie sú ňou ani Američnia ani Rusi!

Jürgen Todenhöfer je jediný novinár zo Západu, ktorý kedy prenikol do radov bojovníkov Islamského štátu. Nemec a zároveň bývalý poslanec parlament spolu so synom strávil s islamistami 10 dní. Keď sa odtiaľ vrátil, stal sa mediálnou hviezdou. Povedal, že Daeš pripravuje najväčšiu náboženskú čistku v dejinách a sám vyjadril skepsu ohľadom ďalšieho zadržovania ich moci.

Neboja sa invázie Američanov a Britov

Pre izraelský portál jewishnews.co.uk pred dvoma dňami povedal, čoho sa najviac radikálovia obávajú. "Jediná vec, ktorá džihádistom naháňa strach je Izrael. Povedali mi, že izraelská armáda je pre nich príliš silná." Prezradil tiež, že taktika islamistov je prilákať vojakov cudzích štátov, aby podnikli pozemnú inváziu. "Veria si, že by porazili Američanov aj Britov, keby tam prišli pretože nemajú skúsenosti s guerilovou vojnou a teroristickými stratégiami. No na Izraelčanov by boli prikrátki. Povedali mi, že izraelskú armádu (IDF - Israeli defence forces) by v guerilovej vojne nikdy nepremohli."

Takto pred rokom rozprával Nemec pre CNN

V irackom 1 a pol miliónovom meste Mosul žije približne 10 tisíc bojovníkov na dvoch tisíc miestach. Toto asymetrické rozloženie by bol veľký problém pre vojakov zo Západu. Tvrdí tiež, že guerilový štýl boja im nevadí a bojovníci Daeš sú pripravení zomrieť za svoju vec.

Zabiť 150 alebo 500 miliónov moslimov? Žiadny problém

Fanatici bojujú proti každému inému náboženstvu. No na svojich územiach ponúkajú inovercom, ako ich nazývajú, možnosť zostať. A to v prípade, že by zaplatili špeciálnu daň. Napríklad Žid či kresťan by zaplatil približne 600 dolárov za rok a mohol by zostať žiť. Drvivá väčšina to však odmieta. Takisto pre nich je jedným z najväčších cieľov vyhľadíť šiítskych moslimov. "150 alebo 500 miliónov, to je iba technický problém. Sme pripravení to urobiť," povedali Todenhöferovi.

V prvej fáze vraj chce Daeš obsadiť celý Blízky východ okrem Izraela. V druhej fáze by mal prísť na rad Západ. V tomto prípade dávajú prednosť pred inváziou teroristickým útokom.

Viac o téme: ArmádaPostrachIzraelJürgen TodenhöferDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu