Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ameriku zasiahlo veterné peklo: VIDEO Smrtiace tornáda, vyzeralo to ako koniec sveta!

Tornáda rozmetali všetko, čo im prišlo do cesty Zobraziť galériu (2)
Tornáda rozmetali všetko, čo im prišlo do cesty (Zdroj: Youtube/Pecos Hank, earthspace101)

OKLAHOMA CITY – Ľudia v Oklahome sa včera modlili, aby prežili. Na oblohe sa odrazu dvihli mohutné vzdušné hmoty a rozmetali všetko, čo im prišlo do cesty. Videá dokumentujú scény ako z konca sveta.

Najmenej dvoch ľudí zabili pondelkové tornáda, ktoré sa prehnali Oklahomou a ďalšími štátmi v centrálnej časti USA. Mohutné vzdušné víry zničili podľa agentúry AP desiatky domov a automobilov. Na niektorých miestach sprevádzalo vietor silné krupobitie.

Nič netušiace deti sa hrali na ihrisku, keď sa strhla dráma: VIDEO úradoval veterný diabol

Podľa úradov zomreli dvaja muži na rôznych miestach Oklahomy, keď tornáda zasiahli ich domy. Desiatky ďalších domov v okresoch Murray, Garvin a Johnston boli zničené, rovnaký osud stretol budovu miestnej rozhlasovej stanice v okrese Coal. Zranených bolo niekoľko ľudí.

Ameriku zasiahlo veterné peklo:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Pecos Hank, earthspace101)

Polícia bola nútená krátkodobo uzavrieť cestu medzi Oklahomou a Texasom, cez ktorú sa jeden zo vzdušných vírov prehnal. Podľa meteorológov sa dnes situácia upokojí, v stredu však hrozia silné búrky v centrálnej oblasti od Texasu po Missouri.

Tornáda sú pre Američanov jednou z najväčších prírodných hrozieb. Štitisticky najhorším bolo podľa CNN tornádo z 18. marca 1925, ktoré prechádzalo cez Missouri, Illinois, Indianu a zabilo 695 ľudí. Jeho maximálna rýchlosť vetra bola 260 mph a dosiahla piaty stupeň Fujitovej stupnice.

Druhé najsilnejšie tornádo v histórii USA vyčíňalo v roku 6. mája 1840 v oblasti Mississippi. Pripravilo o život 317 ľudí a zranilo 109.

Tretie najsilnejšie tornádo s názvom St. Louis Tornado z 27. mája 1896 sa prehnalo oblasťou Missouri a Illinois. Zabilo 255 ľudí a 1000 ďalších traumatizovalo zranením.

Viac o téme: TornádoOklahoma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu