Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA dosiahli čo chceli: Turecko sklopilo uši a na ich žiadosť stiahne z Iraku svojich vojakov

Barack Obama, oslovil Recepa Tayyipa Erdogana so žiadosťou, aby podnikol dodatočné opatrenia na deeskaláciu napätia medzi Ankarou a Bagdadom
Barack Obama, oslovil Recepa Tayyipa Erdogana so žiadosťou, aby podnikol dodatočné opatrenia na deeskaláciu napätia medzi Ankarou a Bagdadom (Zdroj: SITA)

INSTANBUL - Turecko vyhlásilo, že zo severného Iraku stiahne ďalších svojich vojakov. Zároveň pripustilo zlyhanie komunikácie s irackou vládou ohľadom tejto záležitosti, informovala dnes agentúra Reuters.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v sobotu večer oznámilo, že vláda "s ohľadom na iracké záujmy a v súlade s požiadavkami na boj proti Daeš pokračuje v presúvaní vojenských síl z provincie Ninive". 

Krok nasledoval po výzve amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý v piatok oslovil svojho tureckého náprotivka Recepa Tayyipa Erdogana so žiadosťou, aby "podnikol dodatočné opatrenia na deeskaláciu napätia" medzi Ankarou a Bagdadom. Turecko-iracký rozkol je prekážkou pre úsilie Spojených štátov v boji proti islamských extrémistom. 

Turecko začalo sťahovať svojich vojakov rozmiestnených neďaleko džihádistami kontrolovaného irackého mesta Mósul v priebehu uplynulého týždňa. Bagdad, ktorý považuje vyslanie tureckých síl na svoje územie za nezákonnú inváziu, však na schôdzi Bezpečnostnej rady OSN požadoval okamžité stiahnutie všetkých tureckých vojakov z irackého územia. 

Spor vzplanul začiatkom tohto mesiaca po tom, ako Turecko vyslalo vojenské posily do tábora v oblasti irackého mesta Bašika, kde sa uskutočňuje výcvik sunnitských a kurdských vojakov, ktorí následne odchádzajú bojovať proti fundamentalistom z Daeš. Tureckí vojaci sú tu rozmiestnení od minulého roka, nedávno sem však Turecko vyslalo ďalších so zámerom ochrany svojich jednotiek pred útokmi islamistov. 

 

Viac o téme: Barack ObamaRecep Tayyip ErdoganDaešNinive
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu