Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obama: Vo voľbách podporím len toho, kto so mnou súhlasí!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vo štvrtok povedal, že v predvolebnej kampani nepodporí žiadneho kandidáta, dokonca ani spolustraníka-demokrata, ktorý nebude podporovať jeho zbrojnú reformu - časť jeho snáh o sprísnenie zákonov o zbraniach a jednu z tém v tohtoročných novembrových prezidentských a kongresových volieb v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nepovediem kampaň a nebudem hlasovať za nijakého kandidáta, ani ho podporovať - dokonca ani zo svojej vlastnej strany -, ak nepodporí rozumnú zbrojnú reformu," napísal v článku v novinách New York Times. "Všetci potrebujeme vedúcich predstaviteľov dostatočne odvážnych na to, aby sa postavili klamstvám zbrojnej lobby... Treba, aby všetci z nás požadovali, aby guvernéri, starostovia a naši zástupcovia v Kongrese robili to, čo majú."

Prezident povedal, že 90 percent Američanov zbrojnú reformu podporuje a ak sa k nemu pridajú, Spojené štáty si "zvolia vedenie, aké si zaslúžime". New York Times zverejnili Obamovu esej tesne predtým, ako na stretnutí o násilí páchanom zbraňami, prenášanom v priamom prenose televíziou CNN, odpovedal na otázky. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta Obama dúfa, že diskusné fórum televízie CNN podnieti "vážnu konverzáciu" o Druhom dodatku americkej ústavy a o nových snahách vlády o sprísnenie pravidiel na kontrolu zbraní. Druhý dodatok Ústavy USA zaručuje občanom držať a nosiť zbrane a vytvárať milície.

Obama vo štvrtok na Univerzite Georgea Masona vo Fairfaxe vo Virgínii obhajoval svoju podporu ústavného práva vlastniť zbraň s argumentom, že je to v súlade s jeho snahami o obmedzenie násilností a masového strieľania. Povedal, že je rozdiel vlastniť zbraň niekde na samote na vidieku, kde ju človek potrebuje na svoju obranu, a napríklad v Chicagu. Zároveň kritizoval najväčšiu zbrojnú lobby - národné strelecké združenie National Rifle Association (NRA) -, že prekrúca celoštátnu debatu o násilí so zbraňou v ruke. Povedal, že NRA odmieta uznať zodpovednosť vlády za to, aby boli legálne výrobky bezpečnejšie, a spomenul v tejto súvislosti ako príklad bezpečnostné pásy v autách a lieky vo fľaštičkách, ktoré deti neotvoria.

Viac o téme: Barack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu