Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nemcovova dcéra spustila kritiku na Putina: Je zodpovedný za jeho neobjasnenú vraždu!

Boris Nemcov
Boris Nemcov (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Dcéra zavraždeného vodcu ruskej opozície Borisa Nemcova v predvečer prvého výročia jeho smrti povedala, že určitú mieru zodpovednosti za to, že vražda jej otca zostáva neobjasnená, nesie ruský prezident Vladimir Putin, napísala dnes agentúra AP. Nemcova, ktorý bol jedným z najenergickejších a najodhodlanejších kritikov ruského prezidenta, zastrelil doposiaľ neznámy páchateľ krátko pred polnocou 27. februára 2015 na moste neďaleko moskovského Kremľa.

"Pokiaľ ide o (Putinovu) osobnú zodpovednosť, myslím si, že je zodpovedný za to, ako je vedené vyšetrovanie, lebo povedal, že ho bude osobne riadiť, že ho bude viesť. A je tu výsledok, s ktorým nikto nie je spokojný," uviedla v rozhovore pre agentúru AP Žanna Nemcovová, ktorá sa niekoľko mesiacov po otcovej vražde z obáv o vlastný život presťahovala do Londýna. 

Podozrivým z Nemcovovej vraždy je príslušník bezpečnostných síl Moskvou podporovaného čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a v súvislosti s týmto prípadom čelia obvineniam aj ďalší štyria Čečenci. Zatiaľ však nie je jasné, kto si vraždu objednal. 

"Vyšetrovanie je nesmierne neúčinné," povedala Nemcovová. "Stále pokračuje, ale je neúčinné z hľadiska organizátorov a tých, ktorí vykonanie toho zločinu nariadili. Som presvedčená, že je to politicky motivované. Keď sa v Rusku páchajú politické zločiny, nesie za to politickú zodpovednosť vláda," dodala Nemcovová, ktorá zopakovala často uvádzaný argument kritikov Kremľa, podľa ktorého, aj keď Putin priamu zodpovednosť za Nemcovovo zavraždenie nenesie, určitú mieru zodpovednosti má, pretože podporuje kultúru maximálnej netolerancie k opozícii.

V rámci nej sú všetci kritici vlády ruského prezidenta pokladaní za platených agentov západných 
Putin na decembrovej tlačovej konferencii povedal, že mal s Nemcovom dobré vzťahy a teraz je len na vyšetrovateľoch, aby zistili, prečo bol zavraždený. 

Viac o téme: RuskoBoris Nemcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu