Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Rusku chcú navrhnúť zákaz zahraničných dovoleniek: Hrozí im nebezpečenstvo od špiónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - V Rusku sa množia návrhy na zákaz zahraničných dovoleniek, ktorému by mali byť vystavení všetci zamestnanci štátnych úradov. Návrh podporil podpredseda branného výboru Štátnej dumy Viktor Vodolackij aj jeho kolega z ústavno-právneho výboru Vadim Solovjov. Dovolenka v cudzine je vraj nemorálna a štátni úradníci sa navyše vystavujú hrozbe kontaktu s cudzími špiónmi.

Mnoho ruských byrokratov podľa agentúry TASS trávi v zahraničí okrem letnej dovolenky aj novoročné sviatky a pravoslávne Vianoce, pripadajúce na január. Podľa Vodolackého by štátni zamestnanci mali tráviť voľno v Rusku, aby v neistej medzinárodnej situácii boli rýchlo dosiahnuteľní. 

"Zákaz výjazdu by tiež vylúčil možné provokácie voči našim ľuďom v cudzine," usudzuje poslanec. Podľa Solovjova musia štátni zamestnanci pochopiť, že záujem štátu je prvoradý. "Obmedzenie niektorých práv v záujme bezpečnosti štátu nie je porušením ústavy," konštatoval Solovjov. "Veď štátni zamestnanci poznajú isté informácie, ktorých zverejnenie by mohlo štát poškodiť," dodal.

Štátni úradníci už vlani v decembri dostali neoficiálne upozornenie vlády, aby blížiace sa sviatky trávili radšej doma, napísal denník Izvestija. Na odporúčanie, motivované sankciami a finančnou krízou, ale mnohí z nich nedbali. Médiá vtedy preberali najmä kauzu vicegubernátora Oriolskej oblasti Alexandra Rjavkina, ktorý sa oslavou Nového roka v Karlových Varoch dokonca chválil na facebooku.

Ani tento rok sa ale možno ruskí byrokrati nemusia zahraničnej cesty vzdať. Denník Izvestija zverejnil zoznam krajín, ktoré by podľa poslaneckých návrhov mohli byť z turistického embarga vyňaté. Ide o Čínu, Kazachstan, Kirgizsko, Uzbekistan, Indiu a Pakistan.

Viac o téme: DovolenkaZákazŠpiónRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu