Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ďalší incident medzi Ruskom a Tureckom v Čiernom mori: Briti varujú Putina pred zostrelením

Ruská vojnová loď Smetlivyj
Ruská vojnová loď Smetlivyj (Zdroj: wikimedia)

MOSKVA - Rusko dnes hlási už druhý incident v Čiernom mori za pár hodín. Turecké lode ich údajne opäť ohrozili. Na ruské provokácie však reagovali tentokrát aj Briti. Tí dokonca rokovali o stupňovaní napätia v Moskve. Rusom vyčítali provokačné lety pri ostrovoch.

Ruská spoločnosť Čornomorneftegaz dnes informovala, že loď pod tureckou vlajkou sa dnes pokúsila zabrániť jej ťažným lodiam v plavbe do ruských teritoriálnych vôd. Ruská korveta a pobrežná stráž potom tureckú loď donútili zmeniť kurz, informovala agentúra RIA Novosti.

Podľa vyhlásenia spoločnosti Čornomorneftegaz turecká loď zámerne vytvorila nebezpečnú situáciu, ktorá sa mohla skončiť haváriou.

Spoločnosť tvrdí, že turecká loď v rozpore s medzinárodnými pravidlami nedala prednosť konvoju lodí s nákladom vrtných súprav a pokúšala sa zastať v ich plavebnej dráhe. Kapitán lode nereagoval na výzvy ruských lodí. Spoločnosť Čornomorneftegaz nespresnila, kedy k tomuto incidentu došlo.

Ruskému krížniku skrížila cez víkend plavbu turecká loď

Ruské ministerstvo obrany si v nedeľu v súvislosti s iným incidentom predvolalo tureckého vojenského pridelenca v Moskve a vyjadrilo hlboké znepokojenie v súvislosti s incidentom, ktorý sa odohral v nedeľu v severnej časti Egejského mora, keď posádka ruskej hliadkovej lode Smetlivyj v poslednej chvíli odvrátila zrážku s tureckou rybárskou loďou. 

 

Rusko pri tejto príležitosti upozornilo na možnú tvrdú reakciu Ruska na nepremyslené kroky vlády v Ankare vo vzťahu k ruskému vojenskému kontingentu, ktorý v Sýrii plní úlohy spojené s bojom s medzinárodným terorizmom.

Vzťahy Ruska a Turecka sa výrazne skomplikovali po incidente z 24. novembra, keď turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom.

Britom dochádza trpezlivosť

Zástupcovia britskej armády upozornili minulý týždeň počas rokovania s ruskými kolegami na zámerné provokácie.  Varovali pred opakovaním scenára z Turecka. Ruské lietadlá sa totiž v poslednom čase viackrát priblížili oblasti britského záujmu a mohli narušiť ich vzdušný priestor.  

"Tieto lietadlá nereagovali na výzvy z riadenia letovej prevádzky a dokonca ani na signály, ktoré sme vyslali z lietadiel, aby sme ich zachytili. O tom všetkom sme v Moskve diskutovali," vyhlásil minister obrany Michael Fallon. Vždy však prelietali územím, ktoré Veľká Británia považuje za svoje záujmové oblasti.

 

Putin sa s Erdoganom nestretne

Bilaterálna schôdzka šéfa Kremľa Vladimira Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, naplánovaná na 15. decembra v Petrohrade, sa neuskutoční. Oznámil to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Neuskutoční sa, nie je to v pláne," povedal Peskov novinárom.  Podľa agentúry Reuters sa prezidenti na konaní schôdzky dohodli počas novembrového summitu G20 v Turecku - ešte pred zostrelením ruského bombardéra tureckou stíhačkou pri sýrsko-tureckých hraniciach.

K zostreleniu ruského stroja došlo 24. novembra a Putin tento incident označil za "úder pod pás". Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sa odvtedy prudko zhoršili. Moskva uvalila na Turecko ekonomické sankcie a Putin minulý týždeň nariadil armáde svojho štátu "okamžite zostreliť akýkoľvek cieľ", ktorý by ohrozoval ruské jednotky alebo infraštruktúru v Sýrii.

 

Viac o téme: RuskoMoskva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu