Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Americký minister obrany: USA sú vo vojne

Ash Carter
Ash Carter (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký minister obrany Ash Carter v stredu vyhlásil, že Spojené štáty sú "vo vojne" so silami Islamského štátu (IS) a že nové americké špeciálne jednotky budú pomáhať v boji proti extrémistickej organizácii v Sýrii aj Iraku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Skutočnosť je taká, že sme vo vojne," povedal Carter v senátnom výbore pre ozbrojené sily, kde vystúpil prvýkrát od série útokov v Bejrúte, na Sinaji, v Paríži a San Bernardine. IS tieto útoky organizoval alebo sa k nim aspoň neskôr prihlásil. 

Carter povedal, že masakre v Paríži a kalifornskom San Bernardine boli "útokom na civilizáciu, ktorú bránime". Minister dodal, že je "absolútne nutné" zastaviť Islamský štát, a to tak, že bude zneškodnený "hlavný nádor v Sýrii a Iraku", ale aj inde vo svete, kde "táto organizácia zla metastázovala". 

Šéf rezortu americkej obrany uviedol, že prezident Barack Obama nariadil "špeciálnej sile", aby pomohla irackým ozbrojeným zložkám a kurdským oddielom péšmarga vyvíjať tlak na Islamský štát, konkrétne vojenskými zásahmi a zhromažďovaním spravodajských informácií. Carter súhlasil, že organizáciu IS sa nepodarilo ochromiť, ale dodal, že boj proti nej napriek tomu nadobúda "spád". 

Minister poukázal na úspešný postup sýrskych opozičných síl a kurdských bojovníkov péšmarga, ktorí už od IS dobyli naspäť 900 štvorcových kilometrov na severovýchode Sýrie. A teraz sa zameriavajú na Rakku, faktické hlavné mesto IS v Sýrii. 

USA sú podľa Cartera pripravené poskytnúť irackým silám útočné vrtuľníky a poradcov, aby im "pomohli dokončiť prácu", teda znovu dobyť Ramádí, metropolu provincie Anbar. IS ovládol Ramádí, ktoré sa nachádza 110 kilometrov západne od Bagdadu, v máji. Bolo to najväčšie víťazstvo radikálnej sunnitskej organizácie za celé mesiace, pripomenula agentúra DPA. 

Carter zdôraznil, že USA a ich koaliční spojenci budú pokračovať v náletoch a podnikať špeciálne operácie, ale radšej sa vyhnú rozsiahlemu nasadeniu pozemných síl.

Viac o téme: Ash CarterDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu