Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rokovanie o Sýrii bude v New Yorku, Irán nesúhlasí: V zahraničí sa rozhodovať nebude

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Ďalšie kolo medzinárodných rokovaní o ukončení konfliktu v Sýrii sa uskutoční v priebehu decembra v New Yorku. Oznámil to v sobotu americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Zainteresované vlády sa stretnú v priebehu tohto mesiaca v New Yorku, aby mohli pokračovať snahy zamerané na pokrok celého procesu," povedal Kerry počas vystúpenia vo washingtonskom think tanku Brookings Institution. 

Podľa jeho slov budú vyjednávači hovoriť predovšetkým o procese politickej transformácie v Sýrii, ktorý podľa vlastných vyjadrení podporujú všetky zúčastnené strany. Doposiaľ sa uskutočnili dve kolá medzinárodných rokovaní o Sýrii na úrovni ministrov zahraničných vecí, a to koncom októbra a v polovici novembra, v oboch prípadoch v rakúskej metropole Viedeň. 

Diplomati západných a blízkovýchodných mocností a Ruska sa na viedenských rozhovoroch dohodli na časovom pláne krokov, ktoré by mali viesť k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii vrátane uzavretia prímeria, vytvorenia prechodnej vlády a uskutočnenia volieb pod dohľadom OSN. Doposiaľ sa však nedokázali zhodnúť na tom, aký má byť ďalší osud a úloha sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

O budúcnosti sýrskeho prezidenta sa nesmie rozhodovať v zahraničí 

Budúcnosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada môžu určovať len samotní Sýrčania, čo pre spojenecký Irán predstavuje "neprekročiteľnú hranicu". Vyhlásil to dnes významný poradca iránskeho najvyššieho vodcu, ktorého cituje agentúra Reuters.

"Bašár Asad je pre Iránsku islamskú republiku neprekročiteľnou hranicou, pretože si ho zvolili za prezidenta Sýrčania," povedal Alí Akbar Velájatí, zahraničnopolitický poradca ajatolláha Alího Chameneího. "Sýrčania musia sami rozhodnúť o svojom osude a nikto za hranicami Sýrie nemôže vyberať za nich," dodal.

Osud prezidenta Asada je problémovým bodom v rokovaniach medzi svetovými mocnosťami, ktorých cieľom je nájsť politické riešenie krízy v Sýrii. Zatiaľ čo Irán a Rusko si želajú jeho zotrvanie pri moci, až kým sa v Sýrii neuskutočnia voľby, západné i arabské mocnosti vyhlasujú, že musí odstúpiť.

Velájatí dnes taktiež vyhlásil, že Irán sa pokúsi zmierniť napätie medzi Tureckom a Ruskom vyvolané v novembri zostrelením ruského vojenského lietadla v turecko-sýrskom pohraničí. "Nárast napätia v tomto regióne nikomu neprospeje. Nesmieme sa stavať na žiadnu stranu a máme povinnosť znížiť napätie medzi týmito dvoma krajinami," cituje Chameneího poradcu Reuters.

Viac o téme: IránSýriaJohn KerryBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu