Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Strelcov z Kalifornie spájajú s radikálnym islamom: Našli u nich arzenál zbraní aj výbušniny

Syed Rizwan Farook a jeho arzenál Zobraziť galériu (6)
Syed Rizwan Farook a jeho arzenál (Zdroj: SITA/AP)

SAN BERNARDINO - Dvojica strelcov z kalifornského San Bernardina mala k dispozícii tisíce nábojov a na mieste masakru zanechala tri bomby, ktoré zlyhali. Pri domovej prehliadke objavila polícia ďalšie rúrkové bomby a početnú muníciu. Oboch páchateľov, ktorí v sídle strediska sociálnych služieb zabili 14 ľudí a 21 zranili, polícia pri následnej prestrelke zlikvidovala. Čin môže podľa stanice CNN súvisieť s terorizmom, presný motív ale polícia doteraz nepozná.

VIDEO Detaily masakry v Kalifornii: Identita strelcov, ktorí popravovali ľudí, vystrašila Ameriku

Syed Rizwan Farook (†28) a jeho manželka Tashfeen Malikova (†27) vtrhli ťažko ozbrojení do budovy, kde bolo na vianočnej besiedke okolo 600 ľudí. Podľa polície okrem dvoch samonabíjacích útočných pušiek AR-15 a dvoch pištolí pri sebe mali 1500 nábojov. Na mieste zanechali aj tri spojené rúrkové bomby, ktoré chceli odpáliť na diaľku, čo sa im nepodarilo. Pri domovej prehliadke potom polícia našla ďalších 12 bômb a 3000 nábojov. Novinárom to povedal šéf polície San Bernardina Jarrod Burguan.

Syed Rizwan Farook
Zobraziť galériu (6)
Syed Rizwan Farook  (Zdroj: SITA/AP)

Dom, v ktorom mal Farook so ženou bývať
Zobraziť galériu (6)
Dom, v ktorom mal Farook so ženou bývať  (Zdroj: SITA/AP)

Policajti zadržali ešte tretieho človeka, nie je ale jasné, či mal s prípadom niečo spoločné. Burguan uviedol, že obaja páchatelia najhoršej streľby v USA od krviprelievania v škole v Newtowne pred tromi rokmi boli zabití v prestrelke s políciou. Farook bol Američan a zamestnanec mesta, pracoval na odbore zdravotnej starostlivosti. "Najmenej dvaja z 21 zranených sú v kritickom stave," uviedol riaditeľ miestnej nemocnice.

"Nemám potuchy, prečo to urobil, som v šoku," povedal Farookov švagor Farhad Khan. Naposledy s ním vraj hovoril asi pred týždňom. Farook podľa niektorých svedkov bol na oslave, keď došlo k bližšie neurčenej hádke; budovu potom opustil a vrátil sa až s Malikovou.

Strelcov z Kalifornie spájajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stanica CNN s odvolaním sa na policajný zdroj informovala, že Farook bol cez telefón a internet v kontakte s viac ako jedným človekom podozrivým z teroristickej činnosti. Podľa saudského veľvyslanectva v USA navštívil vlani v lete Saudskú Arábiu, kde sa z neznámych dôvodov zdržiaval deväť dní. "Saudská vláda nemá žiadne záznamy, podľa ktorých by (jeho) žena bola občiankou Saudskej Arábie," uviedlo veľvyslanectvo podľa agentúry Reuters.

Farookova partnerka, ktorej postoje sa rovnako ako Farookove v poslednom čase údajne radikalizovali, mala podľa FBI pakistanský pas a do USA sa dostala vlani vďaka vízam vydaným životným partnerom amerických občanov.

Strelcov z Kalifornie spájajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa známej jedného z mužov zastrelených v sociálnom centre, ktorý bol Farookovým kolegom, mali obaja muži pred dvoma týždňami vyhrotenú debatu o islame. Farook vraj mužovi povedal, že islam je mierumilovné náboženstvo a Američania mu nerozumejú, uviedla agentúra AP.

David Bowdich z oblastného vedenia Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vyhlásil, že zatiaľ sa nedá povedať, či bol masaker teroristickým činom. "Je to možné, ale nevieme to," povedal Bowdich. "Možno sa to tým smerom vyvinie, možno aj nie," dodal.

Na fakt, že útočníci svoj čin plánovali, ukazuje podľa médií ich výzbroj aj oblečenie. Na sebe mali podľa svedkov taktické odevy, aké používajú bezpečnostné jednotky, nie je ale jasné, či mali aj nepriestrelné vesty. Následne z miesta ušli v tmavom aute typu SUV. Policajti automobil vďaka informáciám verejnosti objavili. Keď ho začali prenasledovať, začalo vozidlo zrýchľovať. Riadila ho žena, muž z neho strieľal a podľa niektorých informácií tiež hádzal rúrkové bomby. Pri prestrelke boli muž a žena v automobile zabití. Predtým na políciu vypálili okolo 70 nábojov. Podobný počet vystrieľali aj pri predchádzajúcom krviprelievaní v budove.

Strelcov z Kalifornie spájajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Strelcov z Kalifornie spájajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Všetky použité zbrane boli podľa hovorkyne Úradu pre kontrolu alkoholu, tabaku, palných zbraní a výbušnín (ATF) Meredith Davisovej zakúpené legálne v USA. Hovorkyňa bez spresnenia dodala, že dve zo zbraní kúpil niekto, koho sa vyšetrovanie masakru týka, zvyšné dve si potom zaobstaral iný človek, ktorý predmetom vyšetrovania nie je.

Viac o téme: San BernardinoSyed Rizwan FarookTashfeen Malik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu