Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Správa, ktorá poteší všetkých cestovateľov: EÚ podpísala dohodu o bezvízovom styku s TOUTO krajinou

Jean Asselborn
Jean Asselborn (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Luxemburský minister zahraničných vecí, európskych záležitostí, prisťahovalectva a azylovej politiky Jean Asselborn dnes z titulu funkcie predsedu Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť podpísal dohodu o bezvízovom styku medzi EÚ a Kolumbiou.

Asselbornovi prislúchajú tieto kompetencie, pretože Luxembursko je momentálne na čele polročného rotačného predsedníctva v EÚ. K dohode o zrušení víz pre občanov EÚ cestujúcich do Kolumbie a občanov Kolumbie prichádzajúcich do krajín EÚ došlo za prítomnosti kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa a šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej.

Dohodu o bezvízovom styku za Európsku radu podpísal Asselborn, v mene Európskej komisie eurokomisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos, za Kolumbiu ministerka zahraničných vecí María Ángela Holguínová.

Dohoda umožňuje občanom EÚ, aby zostali v Kolumbii 90 dní bez toho, aby museli získať víza, recipročne to platí pre pobyt Kolumbijčanov v únii. Dohoda nadobudne dočasnú platnosť v stredu 3. decembra, oficiálne začne platiť po ukončení všetkých potrebných úradných postupov. Z 28 členských krajín EÚ sa dohoda netýka Írska a Spojeného kráľovstva, v ktorých prípade vízový režim aj naďalej podlieha príslušným vnútroštátnym právam oboch krajín.

Viac o téme: Jean Asselborn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu