Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Putinova veľká odvetná akcia: Rusko takto vracia Turecku úder za zostrelený bombardér

Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil sankcie proti Turecku ako odvetu za zostrelenie ruského bombardéra tureckou armádou. Podľa agentúry TASS bude obmedzený dovoz tureckého tovaru, v Rusku nebudú zamestnávaní tureckí občania a turecké firmy nebudú dostávať ruské zákazky, dopravné spojenie bude obmedzené. Od januára bude pozastavený bezvízový styk. Podľa Ankary sankcie len poškodzujú vzájomné vzťahy.

Varovanie ruského denníka: Ľudia, stratili ste pamäť? Tak sa začína tretia svetová vojna

Podľa Putinovho dekrétu bude zakázaný dovoz určitého tovaru z Turecka, ktorého zoznam má vypracovať ruská vláda. Turecké firmy pôsobiace v Rusku nebudú mať prístup k ruským zákazkám alebo nebudú môcť podnikať v určitých odboroch. Od januára budúceho roka strácajú tureckí občania možnosť získať v Rusku prácu.

Podľa ruských médií pracuje v Rusku okolo 80.000 tureckých občanov, spolu s ich rodinnými príslušníkmi dosahuje počet Turkov žijúcich v Rusku hranicu 200.000. Usadili sa okrem veľkých miest hlavne severne od Kaukazu a vo Stavropoľskom a Krasnodarskom kraji.

Podľa Ankary Putinom vyhlásené sankcie len prehlbujú problém, ktorý existuje medzi oboma krajinami. "Takéto sankcie len poškodzujú vzťahy. Podobné kroky nič neriešia, len problémy prehlbujú," citovala agentúra Reuters nemenovaného tureckého predstaviteľa v prvej reakcii na rozhodnutie Kremľa.

Od 1. januára bude pozastavený bezvízový styk. Dohoda o bezvízovom styku bola dojednaná v roku 2010, do platnosti vstúpila o rok neskôr. Využívali ju hlavne ruskí turisti, pre ktorých bolo Turecko spolu s Egyptom najobľúbenejšou destináciou. S tým je zrejme na nejaký čas koniec. Putin rozhodol, že ruské letecké spoločnosti nebudú smieť ponúkať zájazdy do Turecka. Charterová letecká prevádzka sa zastaví.

Koniec dovolenkám v Turecku.
Zobraziť galériu (3)
Koniec dovolenkám v Turecku.  (Zdroj: topky)

Podľa šéfa vládnej turistickej agentúry Rosturizm Olega Safonova embargo na cestovanie do Turecka pomôže k oživeniu vnútroštátnej turistiky. "Význam je gigantický," povedal Safonov novinárom s tým, že národnú dovolenku si vraj teraz dopraje o tri až päť miliónov Rusov viac ako v minulých rokoch.

Putinovým dekrétom bude postihnutá doprava, vláda má na pokyn prezidenta posilniť kontrolu tureckých autodopravcov na ruských cestách. Dôvodom je podľa dekrétu "zaistenie bezpečnosti". Tú má vláda za úlohu vo zvýšenej miere zabezpečiť aj v Čiernom a Azovskom mori.

Turci zverejnili nahrávku varovania ruského bombardéra: Pilot to popiera, chce pomstiť mŕtveho kolegu

Ruský prezident sériou odvetných opatrení reaguje na utorkové zostrelenie ruského bombardéra Su-24 tureckou armádou na sýrsko-tureckej hranici. Ruská armáda už poslala do Sýrie batériu moderných protilietadlových rakiet S-400 a presunula k sýrskym brehom raketový krížnik Moskva.

S-400
Zobraziť galériu (3)
S-400  (Zdroj: SITA/AP)

Putin podpísal dekrét krátko po vyhlásení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý vyjadril nad skazou ruského lietadla ľútosť. "Sme z tohto incidentu naozaj smutní. Prajeme si, aby sa to bývalo nestalo, ale stalo sa to. Dúfam, že sa niečo podobné nebude opakovať," preniesol Erdogan v prejave k svojim stúpencom.

Odvetné opatrenia, ako o nich informovala agentúra TASS, majú dočasnú platnosť. Kedy budú odvolané, sa v dekréte nevraví. Dôvodom sankcií je podľa oficiálnej správy "ochrana občanov Ruskej federácie od zločineckého či iného protiprávneho konania".

Viac o téme: TureckoVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu