Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Megaškandál syna tureckého prezidenta: Rusko ho obvinilo, že kšeftuje s Daeš, on to poprel

Bilal Erdogan so svojím otcom Zobraziť galériu (6)
Bilal Erdogan so svojím otcom (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM - Syn tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana poprel tvrdenie Ruska, podľa ktorého je zapojený do obchodovania s ropou ťaženou na území ovládanom Daeš. Rusko tvrdí, že môže poskytnúť dôkazy o tom, že s ropou obchodujú Erdoganovi rodinní príslušníci, najčastejšie sa hovorí o synovi Bilalovi.

Rusko má vraj dôkaz, z ktorého mrazí: Vie, ktorá krajina finančne pomáha IS

V rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera Bilal Erdogan tieto obvinenia vyvracal. "Máme úrady v Istanbule. Neobchodujeme v Stredomorí, v Sýrii ani Iraku. Daeš je nepriateľ našej krajiny. Stavia moju vieru do zlého svetla. Nepredstavuje islam a ja ich nepokladám za moslimov," povedal denníku muž, ktorý je jedným z prezidentových detí, podniká v lodnej doprave a pod jeho kontrolu spadá prostredníctvom partnerstva v iných firmách niekoľko ropných tankerov.

Bilala Erdogana zvečnili na fotografiách s lídrami Daeš

Bilal poprel, že sa podieľa na konkrétnych aktivitách lodných prepravcov. Jeho spoločnosť vraj má kontrakt na stavbu riečnych tankerov pre ruského klienta, avšak prevádzku lodí nezabezpečuje. Bilal tiež poprel, že ropu z územia IS možno prepravuje jeho brat Burak. "Má nákladnú loď, ale tá nemôže byť použitá na prepravu ropy," povedal.


Zisky z ropy od Daeš má vraj samotný Asad

Z predaja ropy z územia spadajúceho pod Daeš vraj má zisk sýrsky prezident Bašár Asad. "Keď budete sledovať ropu Daeš, dostanete sa k Asadovi," povedal Bilal Erdogan. Damask obvinil tureckú vládu, ktorá presadzuje zvrhnutie Asada, že umožňuje radikálom pašovať ropu a vyvážať ju zo Sýrie. Toto obvinenie potom ešte zvýraznilo Rusko.

Bilal Erdogan
Zobraziť galériu (6)
Bilal Erdogan  (Zdroj: Youtube/ahaber)

Jeho vzťahy k Ankare sa zhoršili, keď v novembri turecká armáda zostrelila ruské vojenské lietadlo nad sýrsko-tureckou hranicou. "To, čo sa stalo s tým lietadlom, je nepríjemné, ale musíme sa sústrediť na skutočné problémy: na Daeš a na budúcnosť Sýrie," povedal Bilal Erdogan.

Rusko prišlo s družicovými snímkami kolón nákladných áut smerujúcich z oblastí Daeš do Turecka. Tamojšie médiá tvrdia, že do obchodovania s ropou je zapojený Bilal a že Turecko zostrelilo ruské lietadlo, aby ochránilo Erdoganov rodinný podnik s pašovaním.

Satelitné snímky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reuters)

Satelitné snímky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reuters)

Satelitné snímky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reuters)


Bilal je od tohto roku v Taliansku aj s rodinou a v Bologni dokončuje doktorandské štúdium. Kritici tvrdia, že odišiel práve preto, aby sa vyhol predchádzajúcim škandálom súvisiacim s inými podvodmi.

Viac o téme: Bilal Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu