Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Belgické úrady obvinili šiesteho podozrivého v súvislosti s parížskymi útokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Belgické úrady vzniesli obvinenia z terorizmu voči šiestemu podozrivému v súvislosti s parížskymi útokmi z 13. novembra. K tomuto kroku pristúpili po štvrtkovej sérii domových prehliadok v metropole Brusel a na juhu Belgicka, informovala dnes agentúra Reuters.

Belgická federálna prokuratúra vzniesla obvinenia z účasti na vraždách súvisiacich s terorizmom a na činnosti teroristickej skupiny voči nemenovanému mužovi zadržanému počas zásahu v Bruseli. Dve ďalšie osoby, ktoré zaistili vo štvrtok vo východobelgickom meste Verviers, prepustili na slobodu. Podľa verejnoprávnej televízie RTBF išlo o brata a otca obvineného muža, o ktorom dnes informovala prokuratúra.

Belgický súd dnes okrem toho nariadil mesiac trvajúcu vyšetrovaciu väzbu pre dvoch z podozrivých, ktorí boli zadržaní pri predchádzajúcich zásahoch. Belgické bezpečnostné sily stále pátrajú po predpokladanom spolupáchateľovi parížskych atentátov Salahovi Abdeslamovi, ktorý je momentálne najhľadanejším mužom Európy. Podľa niektorých správ sa už v Európe nenachádza, ale je na ceste do Sýrie.

Nemecko vyšetruje trojicu podozrivých prepustených na slobodu 

Nemecká prokuratúra ďalej vyšetruje troch mužov zadržaných v priebehu štvrtka a noci na dnes v Berlíne pre podozrenie z terorizmu, ktorých medzičasom prepustili na slobodu.  Ako dnes informovala agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry Martina Steltnera, muži vo veku 25, 28 a 46 rokov sú podozriví, zatiaľ však nie dôvodne podozriví, z plánovania závažného zločinu ohrozujúceho štát. Orgány činné v trestnom konaní zatiaľ na nich nevydali zatykače a práve preto ich prepustili na slobodu.

Dvadsaťosemročného Sýrčana a 46-ročného Tunisana zadržali pri štvrtkových raziách v Berlíne pre podozrenie, že sa mohli inšpirovať extrémistickým Islamským štátom. Tretieho podozrivého zadržali dnes skoro ráno v ubytovni pre utečencov v berlínskej štvrti Spandau. Ide o 25-ročného Tunisana, informovala tamojšia prokuratúra. Vyšetrovatelia disponujú indíciami naznačujúcimi plánovanie útoku, ktoré sa však netýkajú nemeckej metropoly, povedal Steltner.

Podľa polície tieto indície v priebehu štvrtka zosilneli, preto bolo jej konanie neodkladné. Išlo o obavy, že časti nálože a zbraní mali byť prepravené z Mníchova cez Berlín do Dortmundu, kde mohli byť využité pri eventuálnom útoku. V aute, patriacom prvým dvom zadržaným, však polícia nič podozrivého nenašla, aj keď dvojicu radí medzi osoby pod vplyvom IS. Pri raziách v mestských štvrtiach Charlottenburg a Britz, kde napokon došlo k zadržaniu dvojice, zasahovali dve stovky policajtov, ktorí zo 16 objektov evakuovali okolo 120 ľudí.

Viac o téme: TerorizmusBelgickoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu