Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruské komando sa chváli zásahom: Zlikvidovalo 10 stúpencov Islamského štátu, Obama posiela odkaz

Islamský štát Zobraziť galériu (2)
Islamský štát (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské bezpečnostné zložky zlikvidovali na severnom Kaukaze desať militantov, ktorí prisahali vernosť teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Pre agentúru TASS to dnes uviedol Národný protiteroristický výbor (NAK).

Špeciálna operácia sa uskutočnila v Kabardsko-balkarskej republike. "Bezpečnostné sily objavili úkryt, v ktorom sa nachádzali militanti. Keď dostali ponuku, aby sa vzdali, spustili chaotickú paľbu na príslušníkov bezpečnostných síl a hádzali aj granáty," informoval NAK.

Ako informovala agentúra Interfax, militantov zneškodnili "počas aktívnej fázy špeciálnej operácie pri Naľčiku", metropole Kabardsko-balkarskej republiky.

Obama vyzval Rusko, aby sa zameralo na Islamský štát

Rusko by malo prijať strategické rozhodnutie a ísť po extrémistickej skupine Islamský štát (IS) a nie po jednotkách umiernenej opozície, ktorá sa pokúša zosadiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vyhlásil to dnes americký prezident Barack Obama v závere summitu lídrov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, napísala agentúra Reuters.

Barack Obama
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Obama svojmu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi v ich poslednom spoločnom rozhovore povedal, že by sa mali zamerať na tých, ktorí zabili ruských občanov. Rusko sa podľa Obamu zatiaľ nepriklonilo ku zmene v Sýrii, ktorá by počítala s odstavením Asada od moci, súhlasilo však s procesom politickej zmeny.

Šéf Bieleho domu doplnil, že USA ani ich medzinárodní partneri "nepovolia" v boji proti IS, chytia jej vodcov a odstrihnú financovanie tejto skupiny. Zdôraznil, že svet nebude akceptovať extrémistické útoky v Paríži a inde ako "novú samozrejmosť". Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes v Kuala Lumpure Rusko a Spojené štáty, aby na vykorenení terorizmu spolupracovali. 

"Všetci títo teroristi a extrémistická ideológia by mali byť porazení v mene ľudskosti," uviedol Pan Ki-mun na summite lídrov ASEAN. "V tomto mene by sme sa mali zjednotiť," dodal s tým, že svet by mal preukázať solidaritu a postaviť sa spoločnému nepriateľovi IS a ďalším extrémistom a teroristickým skupinám.

Na medzinárodnú spoluprácu v boji proti terorizmu vyzval už v sobotu aj šéf Kremľa Putin, ktorý reagoval na piatkový útok militantov na luxusný hotel v Mali. Rukojemnícku drámu v Bamaku neprežilo 19 ľudí vrátane šiestich Rusov.

Po teroristických útokoch v Paríži, ktoré pripravili o život 130 civilistov, francúzsky prezident Francoise Hollande navštívi v utorok Obamu v Bielom dome. Vo štvrtok ho čaká podobná strategická schôdzka s ruským lídrom Putinom v Kremli.
 

Viac o téme: Barack ObamaISNAK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu