Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Únos 20 Hazárov: Neidentifikovaní ozbrojenci zaútočili krátko pred svitaním

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

KANDAHÁR - Neznámi ozbrojenci uniesli dnes nadránom 20 príslušníkov afganského menšinového etnika Hazárov v nepokojnej provincii Zábul v južnom Afganistane, informuje agentúra AP.

Hazárov, ktorí patria k šiitským moslimom, neidentifikovaní ozbrojenci podľa výpovedí svedkov prinútili vystúpiť z troch nočných autobusov krátko pred svitaním na diaľnici medzi Kábulom a Kandahárom v provincii Zábul. Predstavitelia provinčnej polície dosiaľ nezistili, koľko bolo medzi unesenými osobami mužov a žien.

K zodpovednosti za tento incident sa nateraz neprihlásila žiadna skupina. Za únosy civilistov však boli v minulosti zodpovedné fundamentalistické hnutie Taliban a extrémistická organizácia Islamský štát (IS), dodala AP.

Štyroch hazárskych mužov, dve ženy a deväťročné dievča našli začiatkom novembra zavraždených - sčasti s odrezanými hlavami - v provincii Zábul. Podľa zdrojov AP ich uniesli v priebehu predošlých šiestich mesiacov na území susednej provincie Ghazní. Afganská špionážna služba pritom poprela tvrdenie Talibanu, že za vraždami týchto Hazárov stoja prívrženci organizácie Islamský štát.

Tieto vraždy vyvolali v Afganistane celoštátne protesty, ktoré zasiahli aj metropolu Kábul. Tisíce ľudí žiadali od vlády, aby zabezpečila bezpečnosť v krajine.

Hazári sú nábožensky šiitskí moslimovia žijúci prevažne v strednom Afganistane. Hovoria dialektom perzštiny a predstavujú tretiu najväčšiu etnickú skupinu v tejto krajine.

Viac o téme: únosHazáriZábul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu