Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Islamský štát zničíme rýchlejšie než al-Káidu, tvrdia Spojené štáty

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký minister zahraničných vecí John Kerry vo štvrtok vyhlásil, že Spojené štáty sú schopné "zneškodniť" militantnú organizáciu Islamský štát (IS) omnoho rýchlejšie než toho boli v prípade al-Káidy. Citovala ho agentúra Reuters.

"Chystáme sa poraziť Dáiš. Vždy sme však vraveli, že to zaberie nejaký čas," uviedol Kerry používajúc tak alternatívny názov taktiež označujúci militantnú organizáciu Islamský štát. 
"Boj proti al-Káide sme začali v roku 2001 a trvalo nám pekných pár rokov, kým sme boli schopní odstrániť Usámu bin Ládina ako aj ďalších členov vedenia... Dúfame, že v prípade Dáišu sa nám to podarí oveľa rýchlejšie a domnievame sa, že sme toho schopní," dodal. 

Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey vo štvrtok zároveň uviedol, že Spojené štáty podľa neho nečelia žiadnej hrozbe útoku podobného tým, aké sa odohrali minulý týždeň v Paríži. Američanov však vyzval, aby boli ostražití. 

"Nie sme si vedomí akejkoľvek hrozby útoku parížskeho typu a nevidíme vôbec žiadnu spojitosť medzi útočníkmi z Paríža a Spojenými štátmi," povedal Comey. 

Viac o téme: John KerryAl-KáidaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu