Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Z parlamentu sa stala bojová zóna: Opozícia použila slzný plyn, útočila aj na políciu!

Opozičné protesty v Kosove Zobraziť galériu (12)
Opozičné protesty v Kosove (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA – Kosovská opozícia dnes použila opäť slzotvorný plyn a paprikový sprej na zasadnutí parlamentu v Prištine a pred jeho budovou útočila na políciu kameňmi a farbou. Informovala o tom agentúra AP s tým, že to bol ďalší pokus tamojšej opozície prinútiť vládu, aby odstúpila od nedávno podpísaných dohôd so Srbskom a Čiernou horou.

Albin Kurti, opozičný líder a predseda Strany Vetëvendosje (Sebaurčenie), použil dnes voči ministrom slzotvorný plyn, v dôsledku čoho museli z hlavnej zasadacej miestnosti evakuovať prítomných poslancov. Pred budovou parlamentu zasa polícia slzotvorným plynom rozháňa zhromaždených aktivistov útočiacich kameňmi a farbou, ktorí sa snažili preniknúť do objektu. Agentúra AP informovala o porozbíjaných oknách na parlamente a členoch poriadkovej polície, ktorí boli obliati ružovou farbou.

Opozičné protesty v Kosove
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)
 

Kosovská polícia prerušila v uplynulých dvoch mesiacoch rokovanie parlamentu už niekoľkokrát. Vyjadruje tak protest proti dohode medzi kosovskou vládou a Srbskom, ktorá dáva oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Opozícia tiež nesúhlasí s ďalšiu dohodou, ktorá vymedzuje hranice s Čiernou Horou. Srbsko odmieta uznať Kosovo, ktoré sa od neho jednostranne odtrhlo v roku 2008, pristúpilo však na normalizáciu vzájomných vzťahov. Výmenou za to EÚ súhlasila so začatím prístupových rokovaní so Srbskom.

Viac o téme: KosovoPriština
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu