Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Grécky ostrov zasiahlo silné zemetrasenie: Na ženu (†59) sa zrútil jej vlastný dom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Silné zemetrasenie zasiahlo dnes ráno západogrécky ostrov Lefkada. Vyžiadalo si minimálne jednu obeť na živote a spôsobilo viaceré materiálne škody. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa vyhlásenia gréckych úradov.

Otrasy údajne cítili v celom západnom Grécku, pričom ľudia na Lefkade a susednom ostrove Kefalonia v Iónskom mori vybehli do ulíc, uviedla agentúra AP. Zemetrasenie zároveň poškodilo hlavnú dopravnú komunikáciu na juhozápade ostrova Lefkada. 

Obeťou zemetrasenia je podľa vyhlásenia polície 59-ročná žena, ktorá zahynula v prímorskej Ponti dedine po tom, ako sa zrútil jej dom, zasiahnutý uvoľnenou skalou. Obyvatelia Lefkady informovali aj o ďalšom úmrtí inej ženy v dedine Athani, polícia ho však zatiaľ nepotvrdila. 

Geodynamický inštitút v Aténach uviedol, že otrasy s predbežnou magnitúdou 6,1 zaznamenali o 8.10 h SEČ približne 300 kilometrov západne od Atén. Trochu iný údaj zverejnila Americká geologická služba USGS sledujúca seizmickú aktivitu vo všetkých častiach sveta. Podľa nej malo toto zemetrasenie predbežnú magnitúdu 6,5 a otrasy vychádzali z hĺbky piatich kilometrov, napísala agentúra Reuters. Zemetrasenia sú v Grécku pomerne časté. Väčšina nespôsobí vážnejšie škody či zranenia; pri zemetrasení s magnitúdou 5,9 v roku 1999 však v krajine zahynulo 143 ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu