Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odhodlané vyhlásenie pápeža: Cirkev nesmie bažiť po moci, prestíži a peniazoch!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

FLORENCIA - Katolícka cirkev musí odolať všetkým pokušeniam v podobe moci, prestíže či peňazí, vyhlásil dnes pápež František na zasadnutí talianskej biskupskej konferencie, ktoré sa konalo vo Florencii.

V rozsiahlom príhovore talianskym biskupom František povedal, že jeho víziou je cirkev pokorná a chudobná, nie posadnutá doktrínami a mocou. Ako citovala agentúra AP, pápež povedal: "Nech Boh chráni cirkev v Taliansku pred každou podobou moci, imidžu a peňazí." Zdôraznil, že "kresťania nesmú byť posadnutí mocou, a to ani vtedy, keď by časť z nej mohla byť užitočná pre sociálny obraz cirkvi". 

Pápež biskupom pripomenul, že talianska cirkev má dostatok svätých, ktorí by mohli slúžiť ako príklad života v pokore a skromnosti. Ako príklad uviedol sv. Františka z Assisi a sv. Filipa Neriho. Pápež dodal, že kľúčom k ľudskému, ľudovému, skromnému, štedrému a radostnému kresťanstvu je blízkosť kňaza k veriacim a modlitba. "Ak stratíme blízkosť k veriacim, prídeme o ľudskosť a nedostaneme sa nikam," upozornil. 

Pápež dnes pred návštevou Florencie zavítal do neďalekého mesta Prato, ktoré je známe rozvinutým textilným priemyslom, ako aj vysokým počtom jeho zahraničných zamestnancov, najmä Číňanov. V meste ich žije asi 40.000, pričom približne polovica z nich nelegálne. 
Pápež v tejto súvislosti odsúdil praktiky vykorisťovania človeka a jeho práce či ilegálneho zamestnávania a vyzval na vytvorenie dôstojných pracovných a životných podmienok pre všetkých. Zdôraznil, že posvätnosť každého ľudského stvorenia si vyžaduje úctu, prijatie a dôstojnú prácu. 

Vo svojom príhovore miestnym obyvateľom si pápež uctil aj pamiatku piatich mužov a dvoch žien čínskej národnosti, ktorí pred dvoma rokmi zomreli v Prate pri požiari v jednej z miestnych ilegálnych dielní. Tragédia vtedy v Taliansku vyvolala vlnu emócií. 

Pápežova návšteva na severe Talianska sa koná v období, keď sa Vatikán vyrovnáva s odhaleniami v dvoch nových knihách, ktoré sa venujú pokračujúcemu odporu rímskej kúrie voči Františkom presadzovaným reformným krokom vo vatikánskej hierarchii. Autori vychádzajú z dôverných dokumentov, ktoré odhaľujú rozsah plytvania vatikánskymi financiami. Podľa Vatikánu obe knihy vznikli v dôsledku "vážneho zneužitia pápežovej dôvery". 

V súvislosti s touto kauzou minulý týždeň zadržali pre podozrenie zo zverejnenia tajných dokumentov Svätej stolice dvaja bývalí členovia pápežskej komisie pre ekonomické a finančné reformy vatikánskych inštitúcií. Komisiu krátko po svojom nástupe do úradu v roku 2013 zriadil súčasný pápež František. Ide o vysokopostaveného španielskeho preláta Lucia Ángela Valleja Baldu, druhého muža vatikánskej Prefektúry pre ekonomické záležitosti. Okrem neho zadržali Talianku Francescu Chaouquiovú, ktorá nie je príslušníčkou duchovného stavu.

Viac o téme: Pápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu