Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Chorvátsku sa konajú prvé parlamentné voľby od vstupu do EÚ

Parlamentné voľby v Chorvátsku Zobraziť galériu (4)
Parlamentné voľby v Chorvátsku (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Obyvatelia Chorvátska dnes hlasujú v prvých parlamentných voľbách od vstupu krajiny do Európskej únie v roku 2013. Predvolebné prieskumy predpovedajú tesné víťazstvo konzervatívnej opozície, ktorá presadzuje tvrdší postoj v otázke migrácie, informovala agentúra Reuters.

Volebné miestnosti budú otvorené od 07.00 h do 19.00 h SEČ a prvé predbežné oficiálne výsledky sa očakávajú okolo 22.00 h. K volebným urnám môže pristúpiť približne 3,8 milióna voličov. O udržanie pri moci sa usiluje sociálnymi demokratmi vedená stredoľavicová koalícia premiéra Zorana Milanoviča. Vo svoj prospech chce využiť opatrné oživenie chorvátskej ekonomiky po šiestich rokoch hospodárskej recesie.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na volebné víťazstvo ašpiruje opozičné Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vedené bývalým šéfom tajných služieb Tomislavom Karamarkom, ktoré prevažne katolíckych Chorvátov oslovuje zdôrazňovaním národných a rodinných hodnôt.

O výsledku volieb a budúcej vláde však môžu fakticky rozhodnúť menšie strany, respektíve to, ku ktorému z hlavných táborov sa priklonia. HZD tak ani v prípade víťazstva nemusí byť schopné zostaviť stabilnú vládu, čo by umožnilo zotrvanie pri moci sociálnym demokratom.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prieskumy predpovedajú najtesnejší volebný výsledok v 25-ročnej histórii nezávislého Chorvátska: HZD by malo získať len o zhruba päť poslaneckých mandátov viac než vládny tábor, čo podľa analytikov predznamenáva náročné koaličné rokovania.

Nová vláda bude musieť akútne riešiť problémy vyplývajúce z bezprecedentného prílevu migrantov, ktorých do Chorvátska prichádza v priemere 5000 a niekedy až 10.000 denne. Drvivá väčšina z nich však pokračuje v ceste do západnej Európy. Len od polovice septembra ich cez chorvátske územie prešlo vyše 330.000.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Premiér Milanovič zdôrazňuje potrebu humánneho prístupu k migrantom a uľahčenia ich cesty na Západ. To rezonuje u mnohých voličov, ktorí nezabudli, že aj desaťtisíce Chorvátov boli utečencami počas vojen v bývalej Juhoslávii. Opoziční konzervatívci naopak kritizujú migračnú politiku vlády ako príliš slabú a neefektívnu a chcú presadiť striktnejšiu kontrolu chorvátskych hraníc. 

Viac o téme: Parlamentné voľbyChorvátskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu