Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Británia pozastavila lety do Egypta kvôli ruskej operácii v Sýrii, tvrdí Kosačov

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Predseda zahraničného výboru Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, tvrdí, že za rozhodnutím Británie pozastaviť lety svojich lietadiel do Egypta je negatívny postoj k ruskej vojenskej operácii v Sýrii.

Konstantin Kosačov súčasne vyslovil predpoklad, že iné krajiny príklad Británie nebudú nasledovať. Uviedol, že Rusko zruší lety do Egypta až vtedy, keď na to bude dostatočný dôvod. Kosačov pripustil, že "akokoľvek rúhavo to znie, vo svete je dosť tých, ktorí by túto katastrofu najradšej zvalili na džihádistov ako reakciu na kroky Ruska (v Sýrii)". Poukázal na to, že situácia v súvislosti s vyšetrovaním havárie je nejednoznačná a neumožňuje "odmietnuť žiadnu z verzií" toho, čo sa stalo. Vyhlásil však, že v rozhodnutí britskej vlády je aj prvok psychologického nátlaku. Kosačov reagoval na stredajšie rozhodnutie britskej vlády, ktorá pozastavila lety medzi Britániou a Sinajským polostrovom, kde minulú sobotu zahynulo 224 ľudí pri zrútení ruského dopravného lietadla. Podľa zverejneného vyhlásenia totiž dostupné informácie naznačujú, že v ruskom airbuse sa mohla nachádzať bomba, informovala agentúra AP.

Prerušenie leteckého spojenia s egyptským letoviskom Šarm aš-Šajch na Sinaji oznámilo krátko po Británii taktiež Írsko. Londýn v súvislosti so sobotňajšou tragédiou zároveň rozhodol o vyslaní britských leteckých expertov do Šarm aš-Šajchu, aby zhodnotili bezpečnostnú situáciu na tamojšom letisku. V súvislosti s týmto rozhodnutím britskej vlády boli zrušené všetky odlety britských lietadiel na linke zo Šarm aš-Šajchu do Londýna. Britskí turisti budú môcť letovisko opustiť zrejme v piatok, keď tam britskí experti ukončia kontrolu zosilnených bezpečnostných opatrení, informoval dnes britský minister zahraničných vecí Philip Hammond vo vysielaní spravodajskej televízie Sky News.

Rusko začalo s náletmi na pozície islamistických militantov v Sýrii 30. septembra. Nálety pomáhajú sýrskej armáde a spriazneným silám, aby podnikali zatiaľ najmohutnejšiu ofenzívu, ktorá sa sústreďuje najmä na západnú časť krajiny.

Viac o téme: RuskoEgyptSýriaBitánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu