Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bojovníci IS zverejnili VIDEO, na ktorom oslavujú pád airbusu: Putinovská sviňa, všetkých podrežeme!

Bojovníci nahrali odkaz pre Rusov Zobraziť galériu (4)
Bojovníci nahrali odkaz pre Rusov (Zdroj: Jihadology.net)

KÁHIRA - Ty putinská sviňa. Toto je odkaz teroristov z Islamského štátu, ktorý sa objavil na novom videu džihádistov. Radikálni islamisti sa prihlásili k útoku na ruský airbus, ktorý sa zrútil v sobotu v Egypte. K teroristickému útoku sa prikláňajú aj americké tajné služby.

Na novom videu džihádisti v ruštine varujú Putina, že za svoje činy draho zaplatí. Je to s najväčšou pravdepodobnosťo reakcia na ruské nálety na pozície Islamského štátu v Sýrii, ktoré Putin spustil koncom septembra.

Podľa nášho voľného prekladu sa islamista prihovára bratom zo Sinajského poloostrova a chváli ich, "ako naložili s lietadlom". "Chceli by sme pozdraviť našich bratov zo Sinajského polostrova, ako naložili s tým prekliatym lietadlom, tými bezbožníkmi z Ruska. Sme s vami bratia, máme vás radi, budeme pokračovať vo vašom diele a vyženieme týchto bezbožníkov z našich krajín a potom sa vyberieme do ich krajín," hovorí mladík na videu.

Bojovníci IS zverejnili VIDEO,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jihadology.net)

Putin, obávaj sa odvety

Islamisti mali na palubu lietadla prepašovať bombu. Američanov viedla k predbežnému úsudku o zničení lietadla príslušníkmi sinajskej odnože IS aj zachytená komunikácia. V ďalšej časti videa teroristi Putinovi odkazujú, že je sviňa a že sa má obávať odvety. "V druhej časti nášho videa, chceme odkázať tebe, ty putinská sviňa, chceli by sme ti povedať, že keď si posielal svoje lietadlá, svojich ľudí a svoju techniku pre napadnutie nás a nášho hospodárstva si sa mal obávať odvety. A toto lietadlo je toho dôkazom, ty putinská sviňa. My vás dostaneme všetkých."

Bojovníci IS zverejnili VIDEO,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jihadology.net)

Budeme vás podrezávať

Na záver videa radikálovia demonštrujú svoju odhodlanosť preniesť džihád aj do Ruska. "A nebudeme sa zameriavať iba na vaše lietadlá, my prídeme do vašej krajiny, my vás budeme podrezávať, strieľať vás, navštívime vaše domovy, budete ľutovať, že ste k nám prišli! A podobne ako ty a tvoje lietadlá bombardujú miestnych mierumilovných obyvateľov na našom teritóriu, podobne to budeme robiť aj my, ako tomu bolo dnes, keď zahynulo 244 tvojich ľudí a my budeme pokračovať, pretože nás nič nezastaví, Alah je s nami."

Pozrite si VIDEO

Odkaz v ruštine začína od 3:22 a 4:10.

Militantná organizácia Islamský štát, ktorá má pod kontrolou časti Iraku a Sýrie a ktorej odnož bojuje na Sinajskom polostrove proti egyptskej armáde, dnes v audionahrávke zopakovala svoje sobotňajšie vyhlásenie, že ruské lietadlo zostrelila. Uviedla, že časom svetu povie, ako útok uskutočnila. V Rusku žije početná moslimská menšina. Až 14 percent obyvateľov Ruska sa hlási podľa Reuters k islamu.

Aj britský minister zahraničných vecí Philip Hammond dnes pripustil, že existuje možnosť, že za pádom ruského lietadla v Egypte je skupina napojená na extrémistickú organizáciu Islamský štát. Experti hovoria, že militanti na Sinaji nemajú sofistikované zbrane potrebné na zostrelenie lietadla v letovej výške. Egypt už v sobotu odmietol vyhlásenie Islamského štátu ako snahu o propagandu, ktorá má za cieľ poškodiť imidž Egypta v zahraničí. Oficiálna verzia pádu lietadla stále nie je uzavrená, vyšetrovanie prebieha aj naďalej.

Viac o téme: TeroristiAirbusRuskoPutinIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu