Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Islamisti opäť útočili: Dve bomby otriasli hotelom v centre mesta!

Fotografie z miesta činu Zobraziť galériu (5)
Fotografie z miesta činu (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Dve bomby otriasli dnes ráno hotelom v centre somálskej metropoly Mogadišo, na ktorý zaútočili islamskí ozbrojenci. Očití svedkovia hovorili, že ešte hodinu nato počuli z hotela výbuchy granátov a streľbu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA, ktorej reportér videl ležať na zemi päť ľudí.

Arabská televízia al-Džazíra uviedla, že výbuchy bômb v dvoch autách pri vstupe do hotela Sahafi zabili päť ľudí a desiatky ich zranili. Medzi útočníkmi a hotelovou ochrankou vypukla prestrelka. K zodpovednosti za útok sa prihlásila islamistická militantná organizácia aš-Šabáb, blízka al-Káide, ktorá sa usiluje o zvrhnutie somálskej vlády podporovanej Západom.

"Mudžahídi vstúpili do hotela Sahafi, v ktorom žijú nepriatelia, a prevzali ho. Operácie stále pokračuje," citovala agentúra Reuters vojenského hovorcu aš-Šabábu, šejka Abdiasisa abú Musába. Predstaviteľ polície, major Osman Ali, agentúre Reuters povedal: "bojovníci so samopalmi na nás strieľajú zo strechy hotela". Hotel je obľúbený u politikov a podnikateľskej sféry a leží blízko rušnej oblasti metropoly známej ako K-4, ktorú často navštevujú poslanci a vládni predstavitelia.

Fotografie z miesta činu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Fotografie z miesta činu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Počet mŕtvych môže vzrásť," povedal ďalší policajný predstaviteľ, major Ahmed Nur. "Myslíme si, že je za tým aš-Šabáb." Nad mestom ležiacim na pobreží Indického oceánu sa vznášal dym.

Svedkovia, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuter, videli  autá a motorky zničené výbuchmi. Poškodené sú aj časti hotela.

Počet obetí stúpol, už ich je 15

Najmenej 15 ľudí zahynulo pri bombovom útoku a prepade hotela, ktorý v somálskej metropole Mogadišo uskutočnila dnes ráno islamistická skupina aš-Šabáb. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa somálskych bezpečnostných síl trval boj s islamistami, ktorí po výbuchu dvoch bômb prenikli do hotela Sahafi v rušnej štvrti Mogadiša, niekoľko hodín.

Nemenovaný predstaviteľ somálskej polície pre agentúru Reuters uviedol, že dnešný útok militantov si vyžiadal najmenej 15 obetí, medzi ktorými sú aj riaditeľ hotela, právnik, bývalý armádny dôstojník, novinár a ďalší civilisti.

"Mnohých vládnych činiteľov sa nám podarilo dostať z hotela po rebríku na zadnej stene," uviedol ďalší predstaviteľ somálskej polície.

Príslušníci polície bojovali s militantmi v útrobách hotela ešte približne tri hodiny po začiatku útoku, pričom jeden zo zasahujúcich policajtov uviedol, že na nich militanti strieľali zo strechy hotela. Na dnešnom zásahu proti islamistom z aš-Šabábu sa zúčastnili aj príslušníci jednotiek misie Africkej únie v (AMISOM), ktoré pomáhajú Somálskej vláde podporovanej Spojenými štátmi v boji s extrémistami
 

 

Viac o téme: MogadišoAš-ŠabábAMISOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu