Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Tisícky ľudí v Berlíne museli evakuovať: Môže za to 250-kilogramová americká bomba!

V Nemecku sa sa posledný týždeň objavila už druhá nevybuchnutá bomba
V Nemecku sa sa posledný týždeň objavila už druhá nevybuchnutá bomba (Zdroj: youtube.com)

BERLÍN - Nemecká polícia nariadila dnes evakuáciu 11.000 ľudí z časti centra Berlína, keď sa odborníci na zneškodňovanie bômb pripravovali na odstránenie už druhej nevybuchnutej 250-kilogramovej americkej bomby nájdenej za posledný týždeň pod staveniskom v Židovskom múzeu.

V Nemecku často vykopú pozostatky z leteckej vojny, v ktorej vzdušné sily Británie, USA a Sovietskeho zväzu až do roku 1945 zasypávali bombami územie pod nadvládou nacistov. Cez uplynulý víkend experti úspešne zneškodnili na tom istom mieste podobnú bombu, a jednu aj v západonemeckom meste Koblenz, informuje agentúra DPA. 

V stredu tento týždeň sa vznietila - ale nevybuchla - bomba, zasypaná pod zemou v areáli chemickej továrne BASF v meste Ludwingshafen na západe Nemecka, keď na ňu narazila zbíjačka. Škody nijaké nevznikli. Teraz musia túto bombu vykopať zo zeme robotické rýpadlá. 

V Berlíne prestavujú starý trh s čerstvými produktmi na konferenčné a vzdelávacie centrum Židovského múzea, ktoré je významnou turistickou atrakciou mesta, a pri jeho výstavbe už vykopali mnoho bômb z druhej svetovej vojny. 

Pri najnovšej, dnešnej evakuácii dostali obyvatelia príkaz odísť pre obavy, že by mohlo dôjsť k náhodnej detonácii, ktorá by mohla vo veľkom okruhu poškodiť budovy a porozbíjať okná. Kyvadlové autobusy čakali, aby odviezli starších ľudí do sociálnych centier, kde zostanú počas celého trvanie akcie. 

Viac o téme: BombaBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu